Bajnok a PINKK, Iványi tizedik aranyát ünnepelte

Befejeződött minden idők egyik leggyengébb magyar bajnoki kosárdöntője, jobban akarta a sikert a Komló.

Ch. Gáll András
2014. 05. 02. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt eget verő a színvonal, de a PINKK „idegenben” is le tudta győzni a PEAC-ot a női kosárlabda-bajnokság döntőjének ötödik meccsén, és ezzel megszerezte az aranyérmet. A szív diadala volt.

Beültünk az időgépbe, és visszarepültünk a kétezres évek elejének nagy magyar bajnoki női kosárlabdadöntőire, legalábbis ami a Lauber Dezső Sportcsarnokban uralkodó hangulatot illeti. Közel négyezer néző töltötte meg a sok nagy csatát látott arénát, a rózsaszínbe öltözött PINKK-szurkolók voltak lényeges hangerő- és létszámbeli fölényben, s eleinte játékban is, mert Tomlinson és Kennedy kosaraival megugrott a telephelyét tekintve komlói vendégcsapat a finálé utolsó, ötödik mérkőzésén. Valamivel jobb volt a játék, mint a rettenetes színvonalú negyedik összecsapáson, bár ezzel még nem mondtunk túl sokat. Persze a rájátszás embertelen időbeosztása is nyilván magyarázza a sok hibát, a PEAC a nyolcadik, a PINKK a hetedik meccsét játszotta 16 nap alatt. Reid sorozatával a hazaiak átvették a vezetést, és Roberto Hernández, a Komló mestere gyorsan időt is kért. Aztán a mackós alkatú Holt is belejött, Reid dobta az első jó triplát, Bujdosó összeszedte harmadik személyi hibáját, le is ültette Zseljko Djokics, a hazai edző. Rengeteg gyatra dobás „színesítette” a meccset, és a legszörnyűbb az volt, hogy a két csapatban szereplő összesen kilenc légiós mellett a magyarok csak epizódszerepet játszottak. Pascua duplájával 20-20-nál utolérte ellenfelét a vendég, sőt, 25-23-as komlói vezetéssel ért véget a félidő.

Bujdosó révén megszületett az első hazai hármas is, erre Iványi önmaga első kosarával, szintén egy triplával válaszolt. A feszültség tetőfokára hágott, Hernández nyakkendője annyira félrecsúszott, hogy a csomója a spanyol edző vállánál volt, de az eredmény „megfagyott” 30-32-nél

Hosszú percekig nem esett kosár, a legbiztosabbnak tűnő ziccerek is „homályban” végződtek. Kennedy törte meg az ötperces (!) gólcsendet A negyed – még leírni is hátborzongató – 9-9-re végződött, a PEAC a két középső játékrészben együttvéve 14 pontra volt képes, 32-34-ről kezdték a csapatok a bajnokság utolsó tíz percét.

Iványi második sikeres triplája aranyközelbe hozta a Komlót (34-41), de Reid, a legjobb pécsi másképp gondolta (38-41), Hernández időkéréssel próbálta megfékezni a hazai felzárkózást. A PEAC nem tudott elvégezni egy bedobást, Vígh játékvezető elvette a labdát Fűrésztől, Holt a támadóidő lejártának pillanatában bevert egy hármast, mire felrobbant a csarnok rózsaszínű fertálya (38-44), és már csak négy és fél perc volt hátra! Iványi labdát szerzett, Holt duplát, alakult a PINKK első bajnoki diadala (38-46). Aztán meg is született, a Komlóra száműzött csapat rajongóinak öröme nem ismert határt, kórusban skandálták az élete utolsó hivatalos mérkőzését játszó bálványuk, Iványi Dalma, a klubtulajdonos nevét.

 

Roberto Hernández, a bajnok spanyol edzője: Nagyon akartuk ezt a győzelmet, azzal nyertünk, hogy kevesebbet hibáztunk. Két hullafáradt csapat döntője volt, annak különösen örülök, hogy megszereztem vezetőedzőként életem első bajnoki címét.

Iványi Dalma, a PINKK csapatkapitánya: Ez pályafutásom tizedik magyar bajnoki címe, és egyben az utolsó, mert megmásíthatatlan a döntésem, visszavonulok. Szebb búcsút el sem tudtam volna képzelni.

 

Bajnoki döntő, 5. mérkőzés

PEAC–PINKK 42-54 (18-11, 5-14, 9-9, 10-20)

Legjobb dobók: Reid 19, Bujdosó 9, illetve Kennedy 15, Holt 13, Iványi 8, Tomlison és Pascua 7-7.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.