Hosszú Katinka nélkül most aligha vagyunk vb-rendezők

Hosszú Katinkától Sándor Károlyon át Pavlik Gábor doktorig sportéletünk legendái részesültek fair play-díjban.

Ch. Gáll András
2014. 05. 27. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerést kapott a várbeli Hotel Hiltonban rendezett hétfő esti gálán többek között Hosszú Katinka úszó, Vajda Vilmos, a kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya, Sándor Károly labdarúgó, Monspart Sarolta tájfutó, Snétberger Ferenc gitárművész, a KSI sportegyesület és a Baltazár Színház.

Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy a fair play kifejezés egyetlen nyelvre sem fordítható le pontosan, ezért is használják mindenhol ezt a szókapcsolatot.

„A fair play az alapja annak, hogy ellenfeleinkre úgy tekintsünk a sportban, mintha saját magunkkal állnánk szemben” – mondta. Kiemelte az új kategóriát, a művészeti fair play díjat, amelyből első alkalommal négyet osztottak ki.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta, hogy bár a sportolók célja a győzelem, az nem mindegy, hogy hogyan születik meg. „Győzzön az, aki jobb, de igazságtalanság nélkül, azonos feltételek között” – fogalmazott.

A MOB illetékes testülete öt kategóriában – fair play életműdíj, fair play a szabadidősportban, a fair play eszméjének népszerűsítése, fair play cselekedet, a fair play eszmeisége a művészetben – ítélt oda elismeréseket.

A fair play cselekedet kategória trófeájával Hosszú Katinkát jutalmazták. Méltatásában Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár kiemelte: amellett, hogy a 2013-as barcelonai világbajnokságon két arany- és egy bronzérmet nyert, előtte részt vett a 2021-es budapesti világbajnokság pályázatának sikeréért tevékenykedő csapat munkájában, és éppen a felkészülés hajrájában vállalta, hogy napokkal korábban kiutazzon Barcelonába, s értékes edzésnapokat veszítve ő mondja el a pályázat egyik legfontosabb beszédét.

„A nemzeti ügy érdekében Katinka lemondott a felkészülés négy napjáról, ennek ellenére a medencében is helytállt” – tette hozzá.

Hosszú Katinka nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy bekapcsolódhatott a magyar pályázat győzelméért lobbizó csapat munkájába, és azt mondta: bízik benne, hogy résztvevője lehet az elnyert világbajnokságnak.

Az életműdíjasok közül a betegeskedő Sándor Károly nem lehetett jelen, ettől függetlenül Hegyi Iván sportújságíró megindító szavakkal méltatta a ma már 86 éves, de egykor a Real Madrid legendás elnöke, Santiago Bernabéu által is hívott nagyszerű labdarúgót.

„Csikart visszavonulása évében, 1964-ben – amikor már 36 éves volt – klubja, az MTK vezetői rá akarták beszélni a folytatásra. Azt kérték tőle, csak addig maradjon, amíg találnak egy méltó utódot. Sándor erre azt felelte, hogy akkor sohasem fog tudni visszavonulni. Milyen igaza volt ” – mondta Hegyi.

Hatalmas tapsot kapott professzor dr. Pavlik Gábor, a Testnevelési Egyetem tanára, a vízilabda-válogatottat negyedszázadon át kísérő csapatorvos. A háromszoros olimpiai bajnok dr. Molnár Tamás laudációjában többször is elérzékenyült, amikor a vizes  „Dream Team” szeretett „doki bácsijáról” beszélt, aki mellesleg a játékosokról készített statisztikát is vezette – mindvégig hibátlan sportszerűséggel és részrehajlás nélkül.

Dobor Dezsőt a magyar sport nagy alakjai és pillanatai megörökítéséért jutalmazták trófeával, a méltatást kollégánk, Kő András mondta el.

Kárpáti Tamás műgyűjtő a művészeti kategóriában kapott elismerést egyedülálló, kuriózumszámba menő kollekciójáért, a Hungarikonok elnevezésű gyűjteményért. Ebben jeles – jobbára olimpiai bajnok – magyar sportemberek jellemző használati tárgyaiból, elsősorban sporteszközeiből készíttetett neves művészekkel installációkat. A gyűjtemény azóta már bejárta a fél világot, hirdetve a magyar sport nagyszerűségét.

MOB FAIR PLAY-DÍJASOK A 2013-AS CSELEKEDETEK ALAPJÁN
fair play cselekedet:

trófea: Hosszú Katinka (úszó)
diploma: Kmegy Dániel (birkózó), Kiss Péter (hegymászó, speciális posztumusz diploma), Kiss Zsolt (curlingversenyző), Grátz Benjamin (úszó), Király István (triatlonista), Kőhegyi Zoltán (karatés)

életműdíj:
trófea: Vajda Vilmos (kajak-kenu), Pérez Carlos (kézilabda), Pavlik Gábor (orvosprofesszor), Sándor Károly (labdarúgó)
diploma: Perjámosi Sándor (sportvezető)
levél: Markó László (karatemester)

a fair play eszméjének népszerűsítése:
trófea: Dobor Dezső (sportújságíró), KSI SE (sportszervezet)

fair play a szabadidősportban:
trófea: Monspart Sarolta (szabadidősport)
diploma: Zsédely László (siklóernyős)
levél: Kenyeres Bendegúz (moderntánc-versenyző)  

fair play a művészetben:
trófea: Besence Open (Kovács Kristóf dokumentumfilmje), Snétberger Ferenc (gitárművész), Kárpáti Tamás (Hungarikonok gyűjtemény), Baltazár Színház

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.