Pintér Attila nagyvadat lőne második próbálkozásra

Dánia ellen kiköszörülné a finnek ejtette csorbát a magyar labdarúgó-válogatott. A Nagyerdei Stadionban 20 ezren várják majd ezt.

Gabay Balázs
2014. 05. 22. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a Debreceni VSC-nél beüt-e a Juve-effekt – a legnépszerűbb olasz csapatnak tartott zebrák korábbi 69 ezres arénájában, a Stadio delle Alpiban akadt meccs, ahol csupán néhány ezren lézengtek a lelátón, az új stadiont viszont rendre csurig töltik a szurkolók –, az viszont biztos, hogy a debrecenieket érdekli a labdarúgó-válogatott. Ez különösen annak fényében biztató, hogy Dzsudzsákék a Finnország elleni mérkőzésen, Pintér Attila kapitányi bemutatkozó meccsén finoman szólva sem bűvölték el teljesítményükkel a publikumot.

Bár manapság már egyre ritkábban írhatunk le ilyet, erősen a magyar válogatott felé billen a mérleg nyelve erős riválisa ellen lejátszott eddigi mérkőzéseit illetően. Tizenöt találkozóból kilenc győzelmet söpört be Magyarország, háromszor végeztünk döntetlenre, és háromszor kaptunk ki Dániától. Az összesített gólkülönbség 38-14 a javunkra. Az 1955-ös első összecsapást követően hatosával rúgtuk a gólokat az északiaknak (1955, 1963, 1966) egészen az 1969-es vb-selejtezőig, ahol Koppenhágában elvéreztek Alberték. Ezután is nekünk állt a zászló, csupán 1983-ban és 1994-ben tudtak legyőzni bennünket a dánok egy Eb-selejtezőn, illetve egy tét nélküli barátságos meccsen. Az azóta eltelt húsz évben mindössze kétszer játszott egymás ellen a két válogatott. A fent említett, Erwin Koeman-féle, csatár nélkül felálló csapat 0-0-ra végzett a Puskás Ferenc Stadionban 2008-ban. Az egy év múlva lejátszott visszavágó tét nélküli volt, a dánok ugyanis már kijutottak a dél-afrikai világbajnokságra, mi pedig nem. Ennek ellenére hatalmas tettet hajtott végre a magyar csapat Koppenhágában, ugyanis 2003 óta először vert meg olyan válogatottat (1-0), mely Eb-re vagy vb-re kvalifikálta magát.

Pintér Attila decemberi kinevezését követően nem sokat teketóriázott, megpróbált új fejezetet nyitni a legutóbbi vb-selejtezőn harmadikként végzett, a poklot előbb Bukarestben, majd Amszterdamban is megjáró válogatott történetében. Egyrészt többször is utalt rá, majd a finnek elleni keret kihirdetésekor bizonyítékát is adta, hogy szerinte egy idehaza játszó futballista semmivel sem rosszabb, mint egy légiós. Ez homlokegyenest ellenkező irány volt az Egervári-érához képest, amikor sokszor nagyítóval sem lehetett NB I-es labdarúgót találni, nemhogy a kezdőben, még a bő keretben sem.

Pintér Attila a válogatott összetartásait illetően is reformerként kívánt fellépni: hétfőnként Telkibe vezényelte a játékosokat, az egy-két napos edzőtáborok során igyekezett megismerkedni jelöltjeivel. A szakma furcsának tartotta az új szokást, a játékosok inkább pozitívan nyilatkoztak róla, a szövetségi kapitány viszont megmagyarázta a sűrű találkozók okát. A múltra hivatkozott, miszerint a válogatott mindig akkor volt igazán sikeres, amikor a keret heteket tudott együtt készülni egy-egy fontosabb megméretés előtt.

A klubok kezdetben támogatták Pintér kezdeményezését, de az utóbbi hetekben lassanként elmaradoztak a játékosok Telkiből. Ez odáig vezetett, hogy a kapitány sajnálattal, de kijelentette: ha akad egyetlen klub is, amelyik nem engedi el játékosát, akkor a bajnokság közepette a többi csapattal szemben sem lenne fair, ha hét közben több napra le kéne mondaniuk legjobbjaikról.

Így jutottunk el a Finnország elleni találkozóig, ahol visszafogott játékkal szenvedtünk minimális vereséget az északiaktól. Szembetűnő volt, és Pintér is kitért rá, hogy a jelenlegi magyar válogatottnak nem a támadójáték az erőssége, és a kapitány ennek szellemében szervezte meg a csapatot. Nem a Koeman-féle taktikát választotta – a holland edző magyar kapitányként többször is klasszikus csatár nélkül küldte pályára fiait –, hanem egy, majd később két csatárral próbált kontrajátékot játszatni – különösebb siker nélkül.

Becsületére legyen mondva, Pintér nem nyilatkozza úton-útfélen, hogy türelmet kér, hiszen tudja, ezt idehaza futballválogatott kapitányaként hiába is kérné. Dzsudzsák Balázs viszont a dánok elleni mérkőzés előtt kifejezetten utalt rá, most már nem beszélni akarnak az építkezésről, hanem a pályán raknák egymás után a sikerhez vezető út macskaköveit. Pintér szövetségi kapitányi kinevezésekor pedig pontosan megjelölte, hová kell, hogy vezessen ez a bizonyos út.

A Dánia ellen készülő 31 fős magyar keretben kilenc idegenlégiós található. Az már korábban biztossá vált, hogy Leandro és Bogdán Ádám sérülés miatt kihagyja a mérkőzést, Lovrencsics Gergőt pedig lengyel klubja nem engedte el Debrecenbe. Utóbb kiderült, egészségügyi problémái miatt Futács Márkóra és Fiola Attilára sem számíthat majd csütörtökön Pintér Attila.

Kapusposzton a finnek elleni kerethez képest egyedül a mezőkövesdi Horváth Tamás maradt, Megyeri és Gulácsi először szerepelhet Pintérnél hivatalos meccsen. A védősorban Korcsmár Zsoltot reaktiválta a kapitány, de a volt újpesti bekk csak akkor léphet pályára, ha kisebb sérülése ezt engedi. A paksi különítmény – Szabó János, Heffler Tibor – mellett Lang Ádám (Győri ETO) is újoncként mutatkozhat be Debrecenben. A középpályások közül a szombathelyi Nagy Gábor és Radó András, valamint Kovács István (Videoton) és Zsidai László (DVSC-TEVA) neve is kimaradt a noteszból a finnek ellen, nem úgy, mint most. A gólokat, ahogy bő két hónapja, úgy most is Dzsudzsák Balázstól, Nikolics Nemanjától, Rudolf Gergelytől és Gyurcsó Ádámtól várja Pintér Attila.

A FIFA-világranglista 23. helyén álló dánok, mint korábban is megírtuk róluk, klasszisokkal és ifjú titánokkal érkeztek Debrecenbe. A Liverpoollal angol bajnoki ezüstig száguldó Daniel Agger vagy a Celta Vigóban „porosodó” Michael Krohn-Dehli mindenképpen előbbi kategóriába tartozik. A Leicester Cityben szereplő Kasper Schmeichel elképesztő szezont futott az angol másodosztályban, és már most édesapjára emlékeztet védéseivel, míg a Bayern Münchenben már bemutatkozó, 18 éves Pierre Emile Höjbjerget Dánia leendő csillagaként emlegetik. A keret zöme a dán, a francia, a holland és az angol első osztályban kergeti a labdát, így a mienknek fizikálisan roppant erős, technikailag is jól képzett válogatott ellen kell készülniük.

Dániáról az elmúlt másfél évben lejátszott meccseit tekintve a hektikus az első szó, ami az ember eszébe jut. Tavaly év elején a macedónoktól idegenben kapott hármast követően egy hónappal már Csehországot verte ugyanilyen arányban (3-0) a Morten Olsen vezette csapat. Nyáron hat napon belül verték minimális különbséggel Grúziát és szenvedtek kiábrándító vereséget a világverőnek nem nevezhető örményektől (0-4). Bár a cseheket és a bolgárokat is megelőzve sikerült befutniuk az olaszok mögé vb-selejtezőcsoportjukban, nem játszhattak pótselejtezőt, annyira gyenge eredményt produkáltak a többi csoportmásodikhoz képest.

2008-ban Koppenhágában legyűrtük a dánokat Buzsáky Ákos góljával:

Morten Olsen kapitány csütörtökön várhatóan 4-1-4-1-es rendszerben küldi majd pályára csapatát. Bár lehet, hogy csupán taktikázik az ősz mester, de a keddi edzés után arról beszélt, olyan képességű csatárokkal érkezett Magyarországra, akik korábban nem kerülhettek volna be a dán keretbe. Így maga sem tudja még, kit vet majd be csütörtökön. Nos, Olsen nyilatkozatában Martin Braithwaite-re (Toulouse) és Morgan Rasmussenre (Midtjylland) utalt. A Fulhamben játszó Jörgensenről és a Celta Vigóban edződő Krohn-Dehliről szót sem ejtett. Kellemes gondok

A magyar válogatott bő kerete:

Kapusok : Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg), Megyeri Balázs (Olympiakosz), Horváth Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Rózsa Dániel (Haladás)
Védők
: Varga József (Middlesbrough), Vanczák Vilmos (Sion), Lipták Zoltán (Győri ETO), Fiola Attila (MVM Paks), Lang Ádám (Győri ETO), Juhász Roland (Videoton FC), Korhut Mihály (DVSC-Teva), Szabó János (MVM Paks), Heffler Tibor (MVM Paks), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth)
Középpályások
: Zsidai László (DVSC-Teva), Elek Ákos (DVTK), Radó András (Haladás), Kovács István (Videoton FC), Tőzsér Dániel (Watford), Kalmár Zsolt (Győri ETO), Pátkai Máté (Győri ETO), Szakály Péter (DVSC-Teva), Koman Vladimir (Ural), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Nagy Gábor (Haladás)
Támadók
: Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Varga Roland (Győri ETO), Rudolf Gergely (Győri ETO), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Futács Márkó (DVTK)

A dán válogatott bő kerete:

Kapusok: Jesper Hansen (Évian TG), Kasper Schmeichel (Leicester City), Stephan Andersen (Go Ahead Eagles)
Védők
: Andreas Bjelland (Twente), Daniel Agger (Liverpool), Jakob Ahlmann (Aalborg), Kian H. Hansen (Esbjerg), Peter Ankersen (Esbjerg), Lars Jacobsen (FC Köbenhavn), Simon Kjaer (Lille), Simon Poulsen (AZ)
Középpályások
: Christian Eriksen (Tottenham Hotspur), Jakob Ankersen (Esbjerg), Jakob Poulsen (Midtjylland), Kasper Kusk (Aalborg), Rasmus Würtz (Aalborg), Lasse Schöne (Ajax), Pierre Emile Höjbjerg (Bayern München), Thomas Kahlenberg (Bröndby)
Támadók
: William Kvist Jörgensen (Fulham), Martin Braithwaite (Toulouse), Michael Krohn-Dehli (Celta Vigo), Morgan Rasmussen (Midtjylland)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.