Puskás, Kocsis, Czibor: a BEK-döntők magyar góljai

Valaha elképzelhetetlen volt egy BEK-döntő magyar gólok nélkül: 1960 és 1962 között kilencet szereztünk!

Ch. Gáll András
2014. 05. 24. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombat esti, lisszaboni Atlético Madrid–Real Madrid Bajnokok Ligája-döntőn nekünk, magyaroknak nincs miért idegeskedni: évtizedek óta nincs játékosunk a klubfutball legnagyobb eseményén, a Bajnokcsapatok Európa-kupája, illetve 22 éve a Bajnokok Ligája fináléjában. Az legutóbbi – sajnos jó eséllyel az utolsó – magyar egy BEK, illetve BL-döntőben Kű Lajos volt, aki az 1978-as Liverpool–Club Bruges mérkőzésen a belgákat erősítette, bár gólt nem szerzett. (A többiek sem, mert 1–0-ra a \'Pool győzött.)

De ha visszamegyünk az időben a hatvanas évek elejére, akkor dőzsölhetünk a magyar gólokban. Itt van mindjárt minden idők gólokban leggazdagabb BEK-fináléja, az 1960. május 18-án a glasgow-i Hampden Park 135 ezer nézője előtt lejátszott Real Madrid–Eintracht Frankfurt összecsapás. A madridiak 7-3-ra győztek, Puskás Ferenc négy, Alfredo Di Stéfano három gólt szerzett. Se azelőtt, se azóta nem ért el senki sem négy gólt Puskáson kívül BEK/BL-fináléban. Hármat is csak ő, két évre rá...

Egy évvel később is volt spanyol résztvevő a BEK utolsó meccsén, de nem a Real Madrid, hanem az FC Barcelona – soraiban három magyarral: Kocsis Sándorral, Kubala Lászlóval és Czibor Zoltánnal. Az ellenfél a portugál Benfica volt, a kispadján Guttmann Bélával. Az első gólt Luis Suárez beadásából Kocsis „Kocka” fejelte, aztán jött három portugál gól, s a lefújás előtt negyedórával Czibor, a jobblábas „Bolond” élete legnagyobb bombagóljával szépített, amit – a suta lábával, ballal rúgott 26 méterről, a jobb pipába. A labda a léc lapjáról vágódott a hálóba. Kevés hiányzott a magyar mesterhármashoz, ugyanis a második félidőben Kubala „Kuksi” elemi erejű lövése után a labda a jobb kapufáról keresztbe gurult a gólvonalon, majd a bal kapufáról kipattant a mezőnybe... És ne feledkezzük el Kocsis három méterről az üres (!) kapura küldött fejeséről sem, ami ugyancsak a bal kapufáról pattant vissza. Iszonyatos balszerencse, amit csupán a végzetes helyszín, a berni Wankdorf-stadion, az 1954-es elveszített világbajnoki döntő pályája magyaráz...

Újabb egy év, újabb magyar sors... A fénykorát élő, Eusébio vezérelte Benfica ezúttal a már leszálló ágba került, öregedő Real Madriddal találkozik, Puskás már 35 éves, de sohasem volt jobb, mint ekkor: három csodás gólt helyez el Costa Pereira hálójába. Az elsőnél a félpályától vezeti rá a kapusra, majd vágja a bal sarokba, a második és a harmadik szemkápráztató bombagól. Ám 2-0-ról és 3-2-ről is el lehet veszteni a meccset, ha Puskásnak nincsenek társai. És ekkor nem voltak, habár a csatársor így állt fel: Tejada, Del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento.

Ezek után már csak egyszer játszott magyar labdarúgó BEK-döntőben, 1978-ban, a Wembley-ben, amikor a Liverpool 1-0-ra legyőzte a Club Brugge csapatát. A belgáknál Kű Lajos lépett pályára kezdőként, de Vitray Tamás, a mérkőzést közvetítő riporter véghez vitte azt a bravúrt, hogy egyetlenegyszer sem ejtette ki disszidens honfitársa nevét...

Azóta – idestova 36 éve – a nagy semmi. S még ki tudja, meddig? Arra semmi esély, hogy magyar csapat eljusson a királykategória döntőjéig, ez ugyanis anyagi kérdés. Arra pedig ugyanannyi a sansz, hogy valamelyik döntős csapatban honfitársunk is pályára lépjen. Létezik ugyanis az anyaginál is áthághatatlanabb akadály.

A szakmai...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.