Szivós Márton beleadna apait, „nagyapait”

A története olyan, mint egy hollywoodi sporttárgyú film forgatókönyve. Reméljük, olyan is marad.

Ch. Gáll András
2014. 05. 28. 3:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szivós Márton nehéz örökséggel kezdett pólózni: nagyapja és édesapja olimpiai bajnoki címével. Amikor megismertem, még „nagyon Marci” volt, egy képes magazin számára készítettünk családi tablót, és ő az egykori lefoghatatlan centerrel, a papával, önfeledten játszadozott a Kőér utcai uszoda vizében. Aztán a játszadozás roppant komoly játékba fordult, az önfeledtséggel számomra az egykori Marci is tovatűnt. Ez részben persze természetes, a klasszis élsportolói lét velejárója, de a legifjabb Szivós mintha dimenziót váltott volna. A gyakran gesztusok nélküli, rezzenéstelen arc, a távolba révedő, szemkontaktusokat kerülő tekintet, valamint mindennek éles kontrasztjaként egy-egy gól egészen megindító, magával ragadó ünneplése összességében azt a benyomást kelti bennem egy ideje: ez a fiú, illetve pár éve már férfi legbelül keményen vívja a maga küzdelmeit. Amelyben a vízilabda cél is, eszköz is.

Az első döbbeneten túl talán ezért sem tartottam egészen hihetetlennek, hogy a 32 éves sportembernél az április 4-i Vasas–Szeged bajnoki után érelzáródást, azaz kezdődő szívinfarktust állapítottak meg, és az is egyértelmű volt, hogy a riasztó kórisme dacára, már a kórházból kilépve pályafutása folytatására készül, megalkuvás nélkül. Szándékát szerencsére nem hiúsítja meg az orvosi szakvélemény – dr. Merkely Béla professzor szerint nagyon megnyugtatók az eredmények, játékának egészségi akadálya nincsen –, innentől a szövetségi kapitány dönt, és attól nem kell tartani, hogy a kivételes képességű lábadozó ne adna bele apait, „nagyapait”. Ő maga is úgy jellemezte saját állapotát, hogy „Jól vagyok, köszönöm, és éhes a sikerre” – kétség sem lehet felőle, hogy a közönség hamarosan a régi Szivós Mártont láthatja viszont a medencében.

Ellenben neki magának talán jót tenne, ha olykor-olykor előbújna a még régebbi Szivós Marci is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.