Tizennyolc szűk esztendő után újra magyar arany

Két magyar a dobogón: Marosi Ádám nyerte a hazai öttusa-világkupát, Kasza Róbert harmadik lett Kecskeméten.

Deák Zsigmond
2014. 05. 04. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány még szombaton este azt ígérte, hogy vasárnap a férfiak között győzelmi esélyeink lesznek Kecskeméten, s a szakértelem ezúttal is megmutatkozott. Marosi Ádám a vívás negyedik helyével nyitott, majd kiváló úszása után vezető pozícióból kezdett lovagolni, de Kasza Róbert is a közvetlen élbolyban tartózkodott. Ez a szituáció a lovaglás után sem változott, a mieink 2. és a 4. pozícióból pár másodperc hátránnyal vágtak neki a kombinációnak. A viharos hétvégén közben kisütött a nap, átvitt értelemben is.

A magyarok közé a Marosihoz hasonlóan egyéni világbajnok orosz Alekszandr Leszun ékelődött, hamar kiderült, ők küzdenek meg az érmekért. Folyamatosan hullámzott a helyzet, az utolsó körben aztán Marosi robbantott, s 18 év szünet, Balogh Gábor 1996-os diadala után újra itthon tartotta a hazai Vk-viadal győzelmi trófeáját, Kasza 3., Demeter Bence 16., Tibolya Péter 25. lett.

– Betegségem, arcüreggyulladásom miatt nem voltam ott a kínai világkupán Csengtuban, keményen dolgoztam helyette, s meg lett az eredménye. Tiszta fejjel versenyeztem, kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtottam, nagyjából olyat, mint a tavalyi Eb-n, a kombináció pedig belülről is izgalmas volt. Eddig kétszer szereztem az itthoni vk-n ezüstérmet, 2009-ben és tavaly. Végre megvan az arany, Balogh Gabié után tizennyolc évvel! A székesfehérvári Eb-n is erre törekszem, számomra az az idény fő versenye – nyilatkozta Marosi Ádám, hozzátéve, hogy Kecskemét tökéletes házigazdának bizonyult, s ezt nem csak a sikere mondhatja vele.

A hazai elsőség, a két magyar érmes a világbajnoki szintű és nagyságú mezőnyben kimagasló szakmai siker, amely komoly érzelmeket is kavart, Pálvölgyi Miklós szakvezető közvetlenül a verseny után, majd a Himnuszt követően is bőszen törölgette a szemét. „Ahogy öregszem, egyre szentimentálisabb leszek!” – mondta, amire csak annyit válaszolhattunk: még sok ilyen könnyes diadalt!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.