Vitalij Klicsko üres trónjáért (szó)csatáznak

A WBC legendás zöld övét magának akarja a Haitiból jött kanadai és a mexikói származású amerikai bunyós is.

Deák Zsigmond
2014. 05. 10. 2:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitalij Klicsko még 2003 nyarán küzdött meg először a hivatásos ökölvívás legpatinásabb világszervezete, a WBC nehézsúlyú vb-övéért, de emlékezetes csatában arcsérülése miatt a leléptetés sorsára Lennox Lewis ellen. Nem adta fel, s bő egy évtizede, 2004 áprilisában megkaparintotta a címet, egyszer megvédte, majd közel négy esztendőt kihagyott krónikus váll- és hátgondjai miatt. 2008 októberében tért vissza oda, ahol volt, a csúcsra, tíz magabiztos diadalt aratott sorozatban. Az utolsót 2012 decemberében, majd hosszú lebegtetés után bejelentette visszavonulását, s az ukrán belpolitikában vállalt – mint az idei kijevi forradalmi események során láttuk – szintén vezető szerepet.

Eközben a WBC sorra rendelte el különböző eliminátori meccseket, mintha maga sem lenne tisztában a saját szabályaival. Jellemző, hogy az övért most Los Angelesben összecsapó Bermane Stiverne és Chris Arreola egyszer, bő egy éve már találkozott, s akkor a haiti származású, Las Vegasban élő, de kanadai állampolgárságú Stiverne véressé verve riválisa fejét, nagy különbségű pontozásos sikert aratott, megkaparintva a szervezet Silver, vagyis Ezüst-övét.

A 35 éves színesbőrű bokszoló amatőrként 49-10-es mérleget bokszolt össze, a mostani jó nevű profik közül a finn Robert Heleniust és az angol David Price-ot is legyőzte, kanadai bajnoki érmeket szerzett. Az olimpiára viszont nem jutott ki. 2005-ben lépett a hivatásosok közé, s eddig 23-1-1-es mérleget hozott össze főképp az Egyesült Államokban ringbe lépve, egyetlen igazán jegyzett riválisa a legutóbbi s egyben a következő, Chris Arreola.

Akit Cristobal néven anyakönyveztek mexikói szülei bő 33 éve, bár ő már Los Angelesben született 1981 márciusában. Apja is bokszolt, ráadásként gyermekkorában találkozhatott a legendás Julio César Chávezzel, így eldőlt a sorsa. Az amatőrök között legjobb eredménye a 2003-as Arany Öv-viadal megnyerése félnehézsúlyban. Ugyanebben az évben debütált a profik között, 27 sikert aratott sorozatban, megverte többek között a volt vb-kihívó Jameel McCline-t, így ő is az lett. Vesztére, mert 2009 szeptemberében számára hazai pályán, a Los Angeles-i Staples Centerben nagyon megverte őt a WBC-nél uralkodó Vitalij Klicsko. Itt megtört Arreolában valami, kisvártatva kikapott a lengyel Tomasz Adamektől is, de marketingértéke miatt – a spanyol ajkú amerikaiak neki szurkolnak – valahogy mindig a csúcs környékén ragadt. Mint most is, hiszen kisebb fajta csoda, vagy másképp fogalmazva menedzseri bravúr, hogy a Stiverne elleni tavalyi fiaskót követően újra vele csaphat össze a 36-3-as mérlegű, súly- és motivációs problémákkal is küzdő sportoló, immár vb-címért.

Mindenesetre a két, világklasszisnak nehezen titulálható ökölvívó közül az egyik élete legnagyobb eredményét érheti el, ennek megfelelően felforrósodtak az indulatok a derbit megelőző utolsó sajtótájékoztatón.

„Nem dumálok, a ringben osztom az igét. Chris, te viszont nagy dumás vagy, de ne álltasd magad, az első meccsen is simán ki tudtalak volna ütni, ám az volt a terv, hogy szedjelek szét. Most viszont nem úszod meg, le fogom ütni a fejedet a nyakadról!” – mondta többek között Bermane Stiverne szokásával ellentétben igen hangzatosan. Ám Chris Arreola nem maradt verbális adósa: „Nem ijedtem meg tőled, nyomulni fogok rád, szétcsapom a fejedet! Örökre emlékezni fogsz erre a verésre, te baromarcú, azt megígérhetem!” Ilyenkor szokott következni egy dulakodós, gyenge színvonalú meccs, de hátha nem lesz igazunk. Kérdés, Vitalij Klicsko koronája bármelyik fél sikere esetén méltó fejre kerül-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.