Aranyérem helyett plüssmackó, de nem ez a lényeg

Barka Emese ötszörös Európa-bajnokot is szőnyegbe döngölt a Német Nagydíjon. Megnyerné az egyetemi vb-t is.

2014. 06. 10. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Német Nagydíjon Barka Emese mellett még két magyar induló volt, s a kadettek között Vilhelm Viktória (56 kg) és Dollák Tamara (49 kg) is szépen helytállt, előbbi az ötödik, utóbbi a hetedik helyen végzett súlycsoportjában.

– Szokatlan, hogy egy súlycsoportban két napig tart a verseny. Miért alakult így a program Dormagenben? – kérdeztük Barka Emesét, akit még a helyszínen, a versenyt követő edzőtáborban értünk utol.
– A Német Nagydíjon ez nem szokatlan, mivel a kadettkorosztálynak is rendeznek versenyt, nagyon sokan vagyunk, és praktikusabb, ha a helyosztókat egy napra teszik. Ezt már tavaly is láttam, de érintett nem voltam, mivel sajnos akkor csak a nyolcadik helyen végeztem.

– Most viszont jót tehetett az önbizalmának az aranyérem azután, hogy tavasszal az Európa-bajnokságon a tavalyi bronza után nem sikerült dobogóra állnia.
– Azért az önbizalmam az Eb után sem ment el, mert tudom, hogy Finnországban sokkal több volt bennem. Ezzel együtt természetesen sajnáltam, hogy nem jött ki. Most amúgy aranyérmet nem kaptunk, üvegplakettet adtak és egy plüssmacit. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon megérte a tizenkét órás autóút ide, mert erős versenyen vehettem részt, és most utána az edzőtáborozás is hasznos.

– S már csak azért is érdemes volt elmennie Dormagenbe, mert 7-5-re legyőzte az ötszörös Európa-bajnok orosz Natalja Golcot.
– Vele még nem birkóztam, és azt tudtam, hogy 2012-ben visszavonult, aztán újrakezdte a versenyzést, és még korábban nyert pár Eb-t. Azt, hogy pontosan mennyit, nem tudtam, de igazából ezzel nem is foglalkoztam. Aki szembejön, azt le kell győzni, és nem azt kell nézni, hogy milyen érmei vannak. A döntő egyébként nehezebb ügy volt a kirgiz lánnyal, vele tavaly a kazanyi Universiadén együtt álltam a dobogó harmadik fokán, viszont így értelemszerűen nem birkóztunk egymással. Az idei Ázsia-bajnokságon ezüstérmes volt, szóval nem rossz versenyző, de azért 9-7-re őt is sikerült legyőznöm.

– A Semmelweis Egyetem hallgatójaként július elején akár megint összefuthat vele, az egyetemi világbajnokságon Pécsen.
– Még nem tudom, hogy milyen mezőny lesz, de akárkik jönnek, mint minden versenyemet, ezt is meg akarom nyerni. Már csak azért is, mert a magyar birkózásnak az egyetemi világbajnokságokon női aranyérmese eddig még nem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.