Blatter, a profi, Belmondo méltó vetélytársa

A FIFA elnökét azzal lőnék le a film végén, ha nem választanák újra. Kár, hogy egy pénzeszsák tetején ül.

Deák Zsigmond
2014. 06. 12. 0:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci futballvezér évekkel ezelőtt egy magyarországi sajtótájékoztatóra úgy vonult be, mint maga Belmondo a César-díj átadására. Jattolt jobbra, jattolt balra, mivel véletlenül a sor szélén ültem, nekem is jutott egy kézszorítás. S még überelte is e gesztusát, hiszen kiperdült a mikrofonhoz, majd párás szemmel elmesélte, gyerekként miképp siratta meg Bernben a magyar Aranycsapat 1954-es vb-döntős vereségét. S ezzel mindegyikünket megfőzött arra a félórára. Kérdés, Németországban előkerült-e már ez a történet, de tartok tőle, arrafelé fordítva meséli.

Blatter ugyanis abban igazi profi, hogy pontosan tudja, kinek mit kell mondani, ígérni, adni, s közben rajta tartja a kezét a pénzcsapon. Volt kitől tanulnia a „szakmát”, hiszen 1975 és 1981 között a FIFA technikai igazgatójaként, ’81-től ’98-ig pedig főtitkáraként tevékenykedett Joao Havelange elnök mellett. Aki azóta elhunyt, s magával vitte korrupciós ügyei titkát is, de Blatter hordozta tovább a „lángot”, amiben ráadásul nem igazán pörkölődik meg. Főképp a harmadik világbeliek szavazataival sorra nyerte a választásokat, negyedik ciklusára készülve, 2011-ben úgy, hogy amikor a vesztegetések hulláma átcsapni látszott a szervezeten, minden lelki csipke nélkül etikai vizsgálat elé citálta vetélytársát, Mohamed Bin Hammamot, illetve beáldozta már nehezen védhető korábbi bizalmasát, Jack Warnert.

Akkor azt mondta, több ciklusra már nem kandidál. Most mit mond? Dehogynem. Nem zavarja önmaga meghazudtolása, a katari vb-vel revolverezve kiváló ütemben betámadja várható ellenfeleit, főképp Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) első emberét. Közben 78 évesen is láthatóan jó erőben táncikál a brazíliai FIFA-kongresszus megnyitóján, s nézegeti a műsorvezető hölgy dekoltázsát. Múlt év végén megsértette Cristiano Ronaldót, majd cserébe a szabályokat átírva elintézte neki az Aranylabdát. Vannak ilyen emberek, felhőtlen, hosszú és aktív életet élnek, mert nincsen lelkiismeretük. Blatter ráadásul egy pénzeszsákon ül: a FIFA több mint 423 millió eurót (129 milliárd forintot) oszt szét a vb-résztvevők között. Ahol ennyi van, ott jut még a jövő évi elnökválasztás megtámogatására is.

A profi végén Beaumont-t, akinek a becsülete fontosabb, mint a további sorsa, lelövi Farges felügyelő helyettes. Ettől igazán jó és hatásos a film. Blatter nem Beaumont, nem is Belmondo, csak egy „büfészínész” s egyben a világ kiemelkedő sportdiplomatája. Ha kikap az elnökválasztáson, az lelövésnek számít, s talán a FIFA is hitelesebbé válik ezáltal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.