Budapestre jön a legyőzhetetlen óriás

Az olimpiai bajnok, hatszoros vb-1. francia Teddy Riner is indul a jövő hét végi olimpiai kvalifikációs GP-n.

2014. 06. 12. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 25 éves Teddy Riner a 2008-as pekingi olimpián még „zöldfülűként” kikapott az üzbég Abdullo Tangrievtől, a bronzérmet azonban megszerezte, s az azóta eltelt hat évben mindössze egy mérkőzést veszített el, azt is véleményesen. A 2010-es tokiói világbajnokságon a nyílt kategória döntőjében a bírók megverették a hazai pálya előnyét igencsak élvező Kamikava Dajkival. A guadeloupe-i születésű óriás – aki 208 centi magas és 128 kg-os – előzőleg megnyerte a nehézsúlyúak küzdelmeit, a ha győzött volna a nyílt kategóriában is, már akkor ő lehetett volna az első ötszörös világbajnok dzsúdós a földkerekségen. Értékelhető akció nélküli találkozón hosszabbítás után, bírói döntéssel azonban alulmaradt Kamikavával szemben.

Ám ami késik, nem múlik, és Riner a következő évben Párizsban megszerezte az ötödik vb-aranyát, tavaly Rio de Janeiróban a hatodikat, és a kettő között nem mellékesen megnyerte a londoni olimpiát is. Tavaly már láthattuk a Papp László Sportarénában, ahol az Eb-n sem tudták feltartóztatni, dacára annak, hogy sérüléssel bajlódva versenyzett. Riner négyszeres Európa-bajnok – mert csak négy Eb-n indult.

A Judoinfo.hu értesülései szerint a franciák klasszisa az elmúlt időszakban csaknem két hetet Japánban töltött a helyiek meghívására, együtt készült Kamikavával is, mindketten így érkeznek Budapestre. S Riner nálunk összefuthat másik legyőzőjével, az időközben kétéves eltiltását letöltő Tangrijevvel is. (Az üzbég versenyző egyik 2012-es doppingmintájában  marihuána nyomait mutatták ki, és az olimpiáról is lemaradt.) A +100 kg-ban természetesen tatamira lép a vb-ezüstérmes Bor Barna is, aki a múlt hét végén a havannai GP-n a harmadik helyen zárt. A sportág kvalifikációs versenyein két éven keresztül lehet gyűjteni a pontokat, s az első és a második évben is mindenkinek a legjobb öt eredményét veszik figyelembe. S ugyan az első évben a pontoknak csak az ötven százalékát számítják be, már idén is érdemes jól teljesíteni.

Rinerről az alábbi videót is érdemes megnézni: az óriás minden mókában benne van, és ez a reklám különösen aktuális a labdarúgó-világbajnokság előtt:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.