Csontödéma veszélyezteti Hanga Ádám pályafutását

Két éve gyötri a kellemetlen csontsérülés a legjobb magyar kosárlabdázót, a Vitoriában szereplő Hanga Ádámot.

Ch. Gáll András
2014. 06. 11. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban harmadszor rendezték meg a Vasas Pasaréti téri létesítményében a Hanga Ádám-kosarastábort az MKOSZ támogatásával. A kétnapos rendezvényen a legjobb hazai 16-19 éves kosarasok vettek részt neves külföldi és hazai edzők vezetésével.

A névadó ekkor még Spanyolországban volt kezelésen, ugyanis plazmainjekciót kapott a lábába, mivel krónikus csontödéma gyötri. „Nagyon fájdalmas sérülésről van szó, a plazmainjekció beadása előtt szerencsére elaltattak, de három hétig most nem szabad edzenem. Amúgy iszonyatos fájdalmak közepette játszottam végig a szezont, illetve annak is csak a második felét, mert decemberig csak gyógyulgattam, lábadoztam, s utána is kidőltem hosszabb-rövidebb időszakokra” – mondta a 25 éves, 200 cm-es Hanga, aki első idényét töltötte a baszk Kutxa Laboral csapatánál. Ám még így, sérült térddel is futotta az erejéből egy olyan csodálatos „alley-oop reverse dunk”-ra a Fenerbahce elleni Euroliga-meccsen, amely az adott hét leglátványosabb kosarának bizonyult az európai topsorozatban.

Hangának a sérülései miatt felemásra sikerült első vitoriai idénye – korábban Katalóniában, a Manresa csapatában szerepelt –, a bajnokságban és az Euroligában is 17-18 percet volt pályán átlagban.

„Akadtak jó és kevésbé jó meccseim, roppant hosszú volt ez a szezon, tizenegy hónapos: tavaly július 9-én érkeztem meg Vitoriába, s tegnap tértem vissza Budapestre, ez bizony 11 hónap, akárhogy is számolom. Az első hat hónapban képtelen voltam játszani, csak szobabicikliztem, s ezt roppant nehéz volt feldolgoznom. Decemberben tudtam visszatérni a pályára, de két-három mérkőzés után ismét lesérültem, majd aztán megint. Előtte sohasem voltam sérült, ezért volt nehéz megemésztenem azt, hogy hirtelen invalidus lettem. Így aztán a szerepem is megváltozott, amolyan szerepjátékos lettem, akire jobbára a védekezést bízták rá. Ennek ellenére nem felejtettem el kosarazni, s ezt augusztusban a válogatottban is be akarom bizonyítani.”

Hanga szerint a csapat teljesítette célkitűzéseit, a spanyol bajnokságban, az ACB Ligában bejutott a playoffba, a Király-kupában úgyszintén, és az Euroligában is elérte a kieséses szakaszt.

„Jövőre szeretnék fontos tagja lenni a Vitoria rotációjának, de egyelőre az a legfontosabb, hogy meggyógyuljak. A válogatott július 7-én kezdi meg a felkészülést a selejtezőkre, amelyeket augusztus 10. és 27. között játszunk le Csehország, Grúzia és Portugália legjobbjai ellen. Tudom, a válogatottnak nagy szüksége van rám, de nekem is a válogatottra. Nem hiszem, hogy nehézséget fog okozni nekem átállni a vitoriai visszafogott szerepkörömről arra, hogy a válogatottban húzóemberként számítanak rám. Csak gyógyuljak meg! Bilbaóban még egy térdspecialista is megvizsgált, remek orvosok kezében vagyok, s hamarosan kiutazom San Antonióba is, ahol az NBA legjobb orvosai néznek meg. Szörnyű egy 25 éves embernek úgy kosarazni, hogy állandóan arra kell figyelnem, nehogy egy rossz mozdulatot tegyek, mert akkor belenyilallik a fájdalom a lábamba” – mondta Hanga.

A legjobb magyar kosaras kitért a válogatott, általában a magyar kosárlabdázás problémáira is.

„Minden évben elmondjuk, hogy szeretnénk kijutni az Európa-bajnokságra, ahol legutóbb 1999-ben járt Magyarország – de ez nem olyan egyszerű. Mindenki azt hiszi, hogy erős kosárlabdanemzet vagyunk, de ez nem igaz. Nálunk én vagyok az egyetlen Euroliga-játékos, míg a cseheknél, a grúzoknál hemzsegnek az euroligások, s a cseheknek NBA-kosarasaik is vannak Csapatként kell játszanunk, csak akkor lehet esélyünk. Nagyon nehéz lesz kijutni, reméljük, rövid időn belül egyre több fiatal tehetség tűnik fel idehaza.”

Hanga arról is beszélt, hogy él a kapcsolata a San Antonio Spursszel, amely még 2011-ben draftolta őt.

„Hamarosan kiutazom a Spurs meghívására, de arról most nem tudok nyilatkozni, bemutatkozhatom-e valamikor az NBA-ben. Egy jó 2014–2015-ös idény sokat segítene Sajnos azonban most is benne van a pakliban, hogy ki kell hagynom a szezon elejét” – ecsetelte a nem túl biztató jövőt Hanga Ádám.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.