Klein egyik szeme sír, a másik nevet

Saját rekordját megjavította a Mount Everesten, sőt évek óta nem mászott magyar olyan magasra, mint ő. A csúcs azonban most sem jött össze.

GB
2014. 06. 11. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét éve nem járt olyan magasságban oxigénpalack nélkül magyar hegymászó, mint Klein Dávid. A sportoló április 6-án indult Budapestről, és Isztambul érintésével érkezett Katmanduba, ahonnan elérte a Mount Everest kínai (északi) alaptáborát. A célja természetesen a Csomolungma megmászása volt oxigénpalack és serpa segítsége nélkül. Ang Mingma nevű mászótársa palackkal próbálkozott.

A többhetes – elmondása szerint túlzottan is hosszúra nyúlt – akklimatizációt követően május 20-án indult fölfelé, a csúcstámadást pedig 23-áról 24-ére virradó éjszaka kezdte. Eleinte a havazás és az erős szél miatt lassan tudott csak haladni, ráadásul társa egyik oxigénpalackja elromlott, ami miatt lerövidült a magasban eltölthető idejük. Végül táborvezetőjével, Török Edinával is egyeztetve úgy határozott, hogy nagyjából 8700 méteres magasságban visszafordulnak.

A monszun érkeztével nem maradt idő újabb csúcstámadásra, így a Spar Everest Expedíció sikertelenül zárult. Klein Dávid a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, egyik szeme sír, a másik pedig nevet. 2002-ben mászott magyar alpinista palack nélkül ilyen magasságban, ráadásul az idei évben eddig ő jutott a legmagasabbra, és saját legjobbját is megjavította. Ugyanakkor nyolcadik próbálkozásra sem sikerült feljutnia a csúcsra, ami miatt maradt benne hiányérzet.

A folytatásról nem tudott konkrétumot mondani: az biztos, hogy a Magas-Tátrában „vezet majd le”, és elképzelhető, hogy pár év múlva visszatér a Mount Everestre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.