Nadal győzött a gigászok csatáján

A spanyol teniszező kilencedszer nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfiegyes versenyét.

2014. 06. 08. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két sztár 42. mérkőzése – különmérlegükben Nadal vezetett 22-19-re – egyoldalú adogatójátékokkal indult, majd az első Roland Garros-trófeájára hajtó szerb 4:3-nál elvette riválisa szerváját. A nyolcszoros párizsi bajnoknak két bréklabdája volt az egyenlítéshez, ám mindkettőnél több méteres „outot” ütött, így Dokovicé lett a 44 perces nyitójátszma. A Garros-döntői során harmadszor szetthátrányba került mallorcai a folytatásban egyre inkább magára talált, és 3:2-nél ő került brékelőnybe, ám egy gyenge szervagémet és egy kihagyott bréklabdát követően ismét egyenlő lett az állás. A belgrádi teniszező 5:6-nál ismét elbizonytalanodott, Nadal pedig kihasználta a megingásokat – Dokovic össze is törte az ütőjét –, és 7:5-tel kiegyenlített, ekkor 104 perce tartott a finálé.

A harmadik szettben a címvédő spanyol – aki 65/1-es mérlegnél tart a Garroson – valóságos repülőrajtot vett, és elképesztő ütésekkel 3:0-ra elhúzott. Dokovic tovább küzdött, 4:2-nél egy tízperces játék során bréklabdái is voltak, mégis 5:2 lett az állás. A 28 éves Nadal ezután ismét brékelt, és 2 óra 34 perc elteltével szettelőnybe került. A negyedik felvonást mindkét játékos koncentráltan kezdte, mígnem a fáradtság jeleit mutató, 27 esztendős szerb 2:3-nál elbukta a szerváját. Nadal azonban – vélhetően hátfájdalmai miatt – egyre gyengébben adogatott, riválisa visszabrékelt, ám 5:4-nél váratlanul meccslabdához jutott Dokovic adogatásánál, aki végül kettős hibával vesztette el a 3 óra 31 perces csatát.

A balkezes Nadal – aki megerősítette világelső helyét – pályafutása 14. Grand Slam-trófeáját hódította el, és a tenisztörténelem első játékosaként szerezte meg sorozatban ötödször a Muskétások Kupáját Párizsban. Sikeréért 1,65 millió eurót kap, Dokovic ennek a felével vigasztalódhat.

Eredmény:
férfidöntő: Nadal (1.) – Dokovic (2.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.