Puskás Ferenc, a világörökség

A Panathinaikosz a 43 évvel ezelőtti csodára, a BEK-döntőre, és edzőjére, Puskás Ferencre emlékezett.

Ch. Gáll András
2014. 06. 02. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen személyes élményem, emlékem, amely egyszerre fűz Puskáshoz és Görögországhoz, több mint húszéves, mégis elevenen bennem él. Labdarúgó-válogatottunk 1992 őszén világbajnoki selejtezőt vívott Szalonikiben, és ezt megelőzően a helyszínen figyeltük egy közeli kisvárosban az utánpótláscsapatok mérkőzését. A langyos mediterrán délután nézőt és játékost is elandalított, már majdnem szunyókáltunk, amikor egyszerre csak mindenki talpra ugrott, és hamisítatlan délies ujjongásba, tapsolásba, rikoltozásba kezdett. Értetlenül nyújtogattam a nyakamat, míg a műsorközlő angolul is be nem mondta, hogy tisztelettel köszöntik Puskás Ferencet a lelátón. Minden túlzás nélkül olyan volt a nézők reakciója, mintha napjainkban Messi feltűnne a Pápa–Paks meccsen.

A görögök Puskásban nem csupán az egykori virtuóz futballistát bálványozták, hanem a csodatévő edzőt is. Az 1970-es évtized elején ugyanis annak számított, hogy görög csapat jutott be a BEK, azaz a BL elődje döntőjébe. Márpedig a Panathinaikosszal – addig és azóta is egyetlen hellén klubként – ez bizony így esett. Az athéni zöldek a luxemburgi Jeunesse Esch, a csehszlovák Slovan Pozsony, az angol Everton és a jugoszláv Crvena Zvezda eltakarításával – az elődöntőben 4-1-es belgrádi vereséget követő hazai 3-0-lal – toppantak be a londoni Wembley-ben rendezett, Ajax elleni fináléba. Hétfőn volt negyvenhárom esztendeje, hogy a Cruyffot, Neeskenst, Haant felvonultató hollandok 2-0-ra nyertek, de a görögök e csatavesztést körülbelül olyan hőstettként tartják számon, mint a thermopülait, időszámításunk előtt 480-ból. Így aztán Puskás Ferenc híre, neve is vetekszik a spártai hadvezérével, Leónidaszéval, ennek ismét tanújelét kaptuk.

Az athéni városházán hétfő délután ünnepélyes keretek között megnyitották a Puskás-relikviákból összeállított kiállítást – magyar részről Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára mondott alkalomhoz illő, emelkedett beszédet –, amely egyebek között a helsinki olimpiai aranyérmet és a Real Madriddal nyert három BEK-serleget is közszemlére teszi. Este pedig a Panathinaikosz stadionjában felavatták a Puskás Ferenc athéni sikereit hirdető emléktáblát, rajta Domonkos Béla szobrászművész domborművével. A ’71-es csodacsapat játékosait Orbán Viktor magyar miniszterelnök a pálya gyepén üdvözölte, emlékérmet adott át nekik, majd köszöntőjében úgy fogalmazott: ,,Sztárok jönnek, sztárok mennek. Kérdés, Puskás Ferenc miért nem tűnt el, miért hagyott ilyen mély nyomot mindenhol. Én, aki személyesen ismertem őt, biztos vagyok benne, hogy nem a tehetsége miatt, hanem azért, mert szerette és szolgálta az embereket. Szolgálta önöket, a Panathinaikosz csapatát is.” A szép számú közönség tapsa akkor erősödött fel leginkább, amikor Orbán Viktor megköszönte az athéniaknak, hogy akkor fogadták be Puskás Ferencet, amikor a saját hazája nem fogadta be.

Puskás azonban napjainkban szerencsére már mindenkié, amint azt tegnap is tapasztaltuk, nem is magyar, hanem világörökség. (Az ünnepi alkalom a Pana és a Puskás Akadémia U17-es csapatainak mérkőzésével ért véget.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.