Szepesi Niki után Széles Sándor is előállt

Halálra ítélték a meghívottak a Halálraítélt című új úszókönyv bemutatóját, pedig ami benne van, attól elvileg nincs senkinek félnivalója.

2014. 06. 12. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cserbenhagyták könyvbemutatóján a beharangozott sportolók és sportvezetők Széles Sándort, akit Gyurta Dániel és Risztov Éva sikeredzőjeként ismer a közvélemény. A meghívottak alátámaszthatták vagy cáfolhatták volna az edzőnagyság által egy könyvbe összeszedett sztorikat, titkokat, de Szepesi Nikolett múltbéli ponyvái után meglehet, többen nem kívántak élni a lehetőséggel.

Zubor Attila gyorsúszó és Balczó András öttusázó elvileg jött volna, Szabó Joe is ígérte magát, de a munka közbeszólt, Darnyi Tamás viszont Floridában van, a Gyurta fivérek Rómában versenyeznek, Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök pedig már a meghívás pillanatában jelezte, a Dohány utcai sportkocsmába nem jön el. Pikáns is lett volna a jelenléte azok után, hogy a szövetség vezetése hullámokat verve hazaküldte Szélest a tavalyi úszóvébéről. A MÚSZ-nál mindenesetre – Szepesi Nikolett megjelentetett sztorijaiból okulva – előre kérték, hogy ha rendőrségi ügyet érinthetnek a leírtak, azt nekik előre jelezzék.

Nem titok, a vb-s botrány adta az ötletet az Ulpiusnak, hogy felkérje Szélest egy életinterjú tollbamondására, amelyben – a címlapon ígértek szerint – elhallgatott titkokat árul el az úszóbajnokok edzője.

Persze „újabb Szepesi-könyv” szintű szaftosságokra aligha számíthatnak a sportrajongók, mégis a bemutató előtti napokban Gyurta Dániel édesapja aggódva hívta fel az edzőt, hogy ugye nem került semmi negatív a könyvbe a fiúkról, s bár az eredeti tervek szerint szerepelt volna a címlapon a londoni aranyérmes mellúszó is, de Széles és a kiadó verziója szerint levetette magát onnan.

Igen, a könyv elkészülte során is voltak hangok, amelyek nem annyira kívánták e szennyeskiteregető kiadvány megjelenését. A leírtak vállalnak is bizonyos konfliktusokat.

Budapesten született 1956-ban. Széchy Tamás első nagy garnitúrájának volt a tagja, majd mellette lett edző is. 1500-as, hosszútávúszó volt, a válogatottságig vitte. Széchy invitálására 1978-ban úszóedzőnek állt, a moszkvai olimpián már ebben a minőségében ténykedett. Munkája során edzette többek között az olimpiai aranyig jutó Darnyi Tamást és Szabó Józsefet is. A nagy áttörést Gyurta Dániel hozta meg számára: az általa felfedezett és felkészített versenyző a londoni olimpián aranyérmes lett, de van ezüstérme az athéni játékokról, három vb-aranya, megszámlálhatatlan nemzetközi és hazai győzelme. Három oktatófilmet készített, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje és a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést is megkapta.

– Sportpszichológiai vonalon is jött visszajelzés, Lénárt Ágotáról van szó. Én úgy érzem, az utóbbi időben megszaporodtak azok a szereplők, akik a kelleténél jobban nyomják magukat előre, ez régebben nem volt így. Nem azt mondom, hogy a sportolóknak nem lehetnek babonái. Vannak olyan sportolók, akik szerint pszichológus kell, nem edzés. Szerintem viszont egy edzőnek kell megítélnie, hogy miből mennyi kell a sportolónak. Két főszereplő van a történetben: a tehetséges, szorgalmas versenyző és a tettre kész edző. A többire is szükség van, de csak mértékkel és az edző által irányítva – teszi a maga részéről egyértelművé a kívánt helyzetet Széles Sándor, aki azért reméli, sok félreértés tisztázódik akkor, ha az érintettek és a nagyközönség megismeri, amit konkrétan a könyvben szerepeltet.

Széles Sándor kétségkívül sok emberből ki tudta hozni a maximumot, és egy ország élvezte annak a munkának a gyümölcsét, amit edzőként elvégzett. Mégis 2013 nyarán „halálra ítélték”.

– A könyv címe ez, hogy Halálraítélt. Eredetileg tiltakoztam ellene, de amikor a végére értem, azt mondtam, el lehet fogadni. Ráadásul ugye a „halálraítélt” nem jelenti azt, hogy „meg is halt” – jegyezte meg az edzőnagyság.

Vannak bizonyos dolgok, bizony titkok, amiket „mindenki tud”, de valahogy nincsenek leírva, emiatt is fontos lesz Széles Sándor szerint ez a könyv; őszinte mondatok a homoszexualitás, a gyermekbántalmazás, vagy az alkoholizmus kérdéséről. Szerinte nem kell félnie senkinek, ami le van írva, ezért nem készül különösebben arra, hogy össztűz zúdul rá a megjelenés után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.