Visszatért a legenda, szétcsapta a mezőnyt

Kovács Mária régi fényében csillog, megpályázza a riói olimpiát, de előtte Koreában világbajnokságot nyerne.

Ch. Gáll András
2014. 06. 10. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női ökölvívás legendája, a PVSK színeiben versenyző Kovács Mária aranyérmet szerzett az elmúlt héten megrendezett IX. Női Ökölvívó Európa-bajnokságon Bukarestben. A +81 kg-ban diadalmaskodó hölgy nem akármilyen eredménylistával rendelkezik, hiszen a kétszeres világbajnok immáron négyszeres kontinensbajnokként (2003, 2004, 2006, 2014) hagyta el a román fővárost. Pedig Kovács egy év kihagyást követően indult el az Európa-bajnokságon, ráadásul nem is abban a súlycsoportban, melyre eredetileg készült.

„Tatán derült ki, hogy nem 81 kilóban fogok rajthoz állni, hanem egy súllyal feljebb kell indulnom, így viszont úgy mérlegeltem 81,5–82 kg között, hogy még előző este is rendesen bevacsoráztam. Az ellenfeleim többször tíz kilóval is nehezebbek voltak – mondta. – Talán a szakmai vezetésnek nem kellene a rutint így eldobni, hiszen én tudok jó boksszal és rossz boksszal is nyerni. Ezt mindenképp el szerettem volna mondani. Mindezek mellett remekül összekovácsolódott az Eb-n indult csapat, remek volt a hangulat Bukarestben.”

Kovács ellenállhatatlanul küzdötte végig a bukaresti napokat, s a fináléban a 15 kilóval nehezebb olasz Flavia Severin sem tudott mit kezdeni a magyar legendával. „Remekül voltak beállítva az edzések, s most bizonyosodott be, hogy a kevesebb néha több – folytatta. – Szuknai Zsuzsanna nagyon jól eltalálta, hogy mire van szükségem a felkészülés alatt, és ő volt az is, aki kihozott az olimpiai kvalifikáció utáni mélypontról.”

2016-ban Rióban rendezik a következő ötkarikás játékokat, melyen Kovács Mária szeretne ott lenni, ha már a londoni olimpiáról lemaradt. „Nem vagyok már 18 éves, de megfelelő minőségi edzésmunka mellett képesnek érzem magam rá, hogy kijussak Rióba” – jelentette ki határozottan.

Ami a folytatást illeti: novemberben Dél-Korea ad otthont a következő női világbajnokságnak, melyre Kovács nagy tervekkel utazik ki. „Csötönyi Sanyi bácsi (a MÖSZ elnöke – a szerk.) mondta az év elején, hogy milyen jól nézne ki, ha háromszoros világbajnok és négyszeres Európa-bajnok lennék. Ez Bukarestben is eszembe jutott a finálé előtt. Remélem, az elnök úr jóslatának első fele is megvalósul Dél-Koreában.”

Az EB-n rekordszámú, kilenc nemzetnek sikerült bajnoki címet szereznie, de egyedüliként az oroszok tudtak duplázni. A magyar csapat remek teljesítménnyel, 1 elsőséggel és 3 bronzéremmel az 5. helyen végzett, olyan országokat megelőzve, mint Lengyelország, Franciaország, Ukrajna vagy Anglia.

A magyar csapat eredményei a bukaresti női ökölvívó Európa-bajnokságon:

Aranyérem: +81 kg Kovács Mária

Bronzérem: 51kg Ancsin Katalin, 75 kg Nagy Tímea, 81 kg Szatmári Petra

Ötödik helyezés: 48 kg Barankai Virginia, 57 kg Nagy Kornélia Kitti, 64 kg Nagy Bianka

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.