Két negyed küszködés, egy pólósuli, egy levezetés

Férfipólósaink a nagyszünetben még csak 4–3-ra vezettek, majd 12–7-re oktatták a franciákat.

Ch. Gáll András
2014. 07. 15. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapitány, játékos, gyúró és segéd-labdacipelő is helyesen teszi, ha egy világversenyen meccsről meccsre él, egyetlen napnyit néz, lát előre. A kibicnek azonban semmi sem drága. És mivel a hétfői nyitányon az A ágon a görögök és az oroszok is hervadtabbnak tűntek még a vártnál is, máris elkezdhettünk kalkulálni. Mégpedig úgy, hogy a két csoportgyőztes – a kiírásnak megfelelően – azonnal bejut a legjobb négy közé, az aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnokot tömörítő, B jelű hatos másodikja szintén, mert a nálánál gyengébb oroszokkal vagy görögökkel akadhat össze a negyeddöntőben, ám a B3–A2 párharc esetlegesnek és öldöklőnek ígérkezik. Adódik tehát együttesünk számára a feladat: minimum a második, de lehetőleg az első helyet elcsípni.

Az erőviszonyok persze nincsenek kőbe vésve, legfeljebb „vízbe”. Ennek jeleként hatosunk keddi rangadóján a spanyolok úgy értek el 8–8-as döntetlent a horvátokkal, hogy a még nagyobb bravúrra is kínálkozott esélyük. Ez még feljebb értékelte a mi hétfői 12–9-ünket.

Benedek: Két negyedig bírták

A mérkőzés lefújását követően a kapitány és a csapat egyik kulcsjátékosa is megosztotta gondolatatait a sajtóval.

 

Benedek Tibor szövetségi kapitány: Annyira vártuk a spanyolok elleni, első meccset, hogy automatikusan nehezebb volt a másodikra készülni. A franciák két negyedig bírták, a harmadikban már mi is jobban, pontosabban lőttünk. A helyzeteink addig is megvoltak, de nem használtuk ki őket. Később viszont igen.

 

Madaras Norbert: Elöl sokat hibáztunk, ezzel megnehezítettük a saját dolgunkat. Onnantól, hogy belőttük a helyzeteinket, ez megváltozott. Csütörtökön, a szerbek ellen már igazi vízilabda következik.

Hát még együttesünk keddi első két negyede. Mert bár Benedek Tibor szövetségi kapitány máris ismételgeti tavalyi, barcelonai alaptézisét, mely szerint meccsről meccsre javulni kell – ez nem feltétlenül vonatkozik Varga Dániel csapatkapitányra, aki hat kísérletből öt góllal nyitott –, a franciákat talán tudat alatt is lesajnálták kissé klasszisaink. Annyiban érthetően, hogy egy nappal korábban, a szerbekkel szemben azt a benyomást keltették a gallok, mintha dunai sétahajókázáson vennének részt, és tévedésből csöppentek bele az Eb-be. Vargáék ellen azonban igazolták, hogy pólózni jöttek. Érdes védekezésükkel 0–2-ről 2–2-re egyenlítettek, nagyszünetre is csupán 4–3-as előnyt engedélyeztek a házigazdának.

Innentől azonban ott beütöttek a fokozódó fáradtság okozta támadóhibák, itt már „sültek” a lövések, az emberelőnyök. Három periódus után 9–4-re, végül 12–7-re nyert a magyar válogatott, így utólag jelentőségét veszítette az első két negyed is. Ami ettől természetesen még megismételhetetlen a következő fellépésen, csütörtökön, a szerbek ellen. Ahol a csoportelsőség és a négybe jutás a tét.

Másrészt persze kizárt, hogy fiaink a szerbeket lebecsülnék.

VÍZILABDA-EB, FÉRFIAK
B CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–Franciaország 12–7 (2–2, 2–1, 5–1, 3–3)

Gólszerzők: Varga Dániel 3, Madaras 2, Erdélyi, Vámos, Hosnyánszky, Decker Á., Varga Dénes, Tóth M., Hárai 1-1, ill. Bodegas 3, Peisson, Khasz, Marzouki, Camarasa 1-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.