A kapitány szerint az Eb-kijutástól nem lesz jobb

Az egyetlen, Euroligában bizonyított, jegyzett magyar játékossal, Hangával esély lett volna a továbblépésre.

Deák Zsigmond
2014. 08. 29. 0:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gratulálunk a helytállásért, főképp a csehek elleni hatalmas, mégsem elég nagy győzelemért, ettől még a tény tény marad: a magyar válogatott 1999 óta nem jutott ki az Eb-re, ahol pedig 16 helyett már 24 csapat versenghet egymással. Mit gondol, most miért nem sikerült?
– Alapvetően azért, mert jobb csapatokkal játszottunk. A selejtezők előtt a szakemberek sem gondolták, hogy reális esélyünk lenne a kijutásra, és hogy a játékosaink tudnak ilyen szintű produkciót nyújtani. A grúz és a cseh szövetségi kapitány, a két Eb-résztvevő edzője egyaránt azt nyilatkozta a meccseink után, hogy le a kalappal a magyarok előtt. Emellett a szurkolóktól hitet és szeretetet kaptunk, úgyhogy a végeredmény ellenére csak pozitívan tudok gondolni erre a sorozatra. Hozzáteszem, szerintem nem annyira drámai, hogy elmaradt a továbbjutás, a hazai kosárlabda egyetlen Eb-szerepléstől még nem lesz jobb.

– Hanem akkor mitől? Hisz mégiscsak az lehet egy nemzeti gárda célja, hogy bizonyíthasson a világversenyeken.
– Már korábban is mondtam: nem elméleteket kell gyártani, hanem sokat dolgozni. Így lesznek nemzetközileg is jegyzett játékosaink, akiket egy esetleges kijutás esetén nem vernének bucira az Eb-n, mert most nincsenek ilyenek.

– Már ne haragudjon, de a hiányzók között, akik ilyen-olyan okok miatt lemondták a válogatottságot, azért akad egy pár.
– Szerintem jelenleg Hanga Ádám az egyetlen jegyzett, az Euroligában is bizonyított játékosunk, aki valóban sérült volt, abszolút jó ember, Isten adja, hogy meggyógyuljon és újra a rendelkezésünkre álljon. Vele tényleg nagyobb esélyünk lett volna kivívni az Eb-szereplést. De a többieknek is volt logikus, elfogadható indokuk a távolmaradásra, várjuk a fejleményeket, hogy a továbbiakban mi történik velük.

– S mi történik a csapat tagjaival, azokkal, akik eljöttek, becsülettel végigcsinálták a nyári felkészülést és a sorozatot?
– Visszamennek a klubjukba, s nagyon remélem, hogy ott is lehetőséget kapnak a bizonyításra. Úgy ugyanis nehéz válogatottat építeni, még akkor is, ha a szövetség minden segítséget megad a felkészüléshez, hogy a játékosok az idény közben alig szerepelnek a saját csapatukban. Nálunk, Kecskeméten például az utánpótlás-akadémiáról feljött három fiatal hazai játékos meccsenként tizenöt-húsz percet kap, ha mindenhol így történne, a válogatottban sem lenne annyi gondunk. Persze ehhez hatalmas összefogás szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.