Berlinben tovább zuhoghat a magyar aranyeső

Kiss László szövetségi kapitány legalább öt magyar aranyéremre számít a berlini úszó Európa-bajnokságon.

Ch. Gáll András
2014. 08. 08. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Úszó Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján ugyan néhányunk ízléséhez képest kicsit túltengett a körítés – talán a kelleténél tovább tartott a hazai és külföldi potentátok dicsérő szavaiból készített összeállítás, amely a 2021-es budapesti vizes világbajnokság és a nem egészen egy hónap múlva esedékes balatonfüredi junior nyílt vízi világbajnokság előkészületeit magasztalta –, de azért a lényegről is szó esett: a jövő szerdán kezdődő berlini vizes Európa-bajnokságról. Amelyen a pályafutása 33. Eb-jére készülő Kiss László szövetségi kapitány szerint öt arany, összességében tíz érem a minimális célkitűzés.

–  A debreceni kilenc arany most elérhetetlennek tűnik, abban a hazai medence is szerepet játszott, de most is erősek vagyunk – mutatott rá a rutinos szakember. – Gyurta Dániel kihagyja főszámát, a 200 m mellet, továbbá az Eb egybeesik a nancsingi ifjúsági olimpián, s az ott rajtkőre álló nyolcfős különítményünkben is vannak olyan úszók, akik Berlinben is éremesélyesek lennének. (Kiss nem nevezte meg, de alighanem a 200 m pillangó hazai rangelsőjére, Kenderesi Tamásra gondolt.) Hosszú Katinka több számban is, de elsősorban a 200 és 400 vegyesen, valamint a 200 pillangón esélyes, Cseh László ezúttal a 100 pillangón és a 200 vegyesen ugrik medencébe, Gyurta Dániel a 100 méteres mellúszásban érhet el remek eredményt, öccse, Gergely a nyílt vízen és az 1500 méteren is esélyes, Verrasztó Dávid pedig a kontinens talán legjobb vegyes úszójává nőtte ki magát 400 méteren. S persze ott van még a 10 kilométeren olimpiai bajnok Risztov Éva...

A magyar sztárok közül a világbajnok Hosszú Katinka és Cseh László élőben, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel telefonon válaszolt Szántó Dávid moderátor kérdéseire.

„Tíz számban indulok a berlini Eb-n, erre van hét napom, ez nem is olyan bonyolult – mondta Hosszú Katinka, a Vaslady. – Már tavaly, a barcelonai vb-n is hat számban álltam rajthoz, biztos vagyok benne, hogy menni fog. Engem is meglepett, hogy mennyit fejlődtem egy év alatt, úgyhogy bizakodó vagyok. Az az igazság, hogy csak a saját időeredményeimmel törődöm, a vetélytársakéra nem vagyok hatással.”

„Vége felé tart az edzőtábor, fárasztó volt, várom már az elutazást Berlinbe – telefonálta Gyurta Dániel a sajtóértekezlet résztvevőinek. ”Most a gyorsaságon van a hangsúly, kicsit furcsa, hogy nem készültem a 200 m mellre, de majd ősszel a rövid pályás világbajnokságon ezt bepótolom. Távlati céljaim érdekében meg kellett hoznom ezt a döntést. Nem új számomra a rövidebb táv, tavaly, Herningben, a rövid pályás Eb-n már sikerült megnyernem.”

A magyar színeket tizenheten képviselik Berlinben a medencés úszásban: Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Holoda Péter, Kis Gergő, Kozma Dominik, Pulai Bence, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, illetve György Réka, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Verrasztó Evelyn.

A nyílt vízi úszás magyar résztvevői: Risztov Éva, Olasz Anna, Szilágyi Nikolett, Gyurta Gergely, Papp Márk, Rákos Patrik, Székelyi Dániel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.