Brutális szerződés áll Durant kihátrálása mögött

Minden idők leggyengébb csapata képviseli az Egyesült Államokat a vb-n, amióta NBA-kosarasok is szerepelnek.

Ch. Gáll András
2014. 08. 09. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapás csapás után éri a Team USA keretét. Augusztus elsején szörnyű lábtörést szenvedett a keret – s talán a világ egyik – legjobb kisbedobója, az Indiana Pacers 24 éves szupersztárja, Paul George. Íme, a sérülés, és egy kis ízelítő abból, mit veszített az Egyesült Államok válogatottja George kiesésével:

Amúgy is ezen a poszton volt a leggyengébb a szűk három hét múlva kezdődő spanyolországi vb-re készülő keret, ám mintha George sérülése nem lett volna elég, csütörtökön a 2013–2014-es NBA-idény MVP-je, legértékesebb játékosa, az ugyancsak kisbedobót játszó oklahomai Kevin Durant bejelentette, hogy fáradtnak érzi magát, és lemondja a vb-szereplést annak érdekében, hogy az októberben kezdődő NBA-szezonban a lehető legjobban tudja szolgálni klubját, az Oklahoma City Thundert.

Most már sokkal erősebb válogatottat lehetne összeállítani azokból, akik lemondták a szereplést a spanyolországi vb-n (most a sérülteket, vagy a sérülésből lábadozó játékosokat, például Kobe Bryantet nem is említjük). A 2014-es All-NBA Team (három van) Egyesült Államok-beli játékosai közül Kevin Durant, LeBron James, Chris Paul, Blake Griffin, Kevin Love, Dwight Howard, Paul George, LaMarcus Aldridge és Al Jefferson nem lesz ott Spanyolországban, s a többi nagyágyú közül nyugodtan említhetnénk Carmelo Anthonyt, Russel Westbrookot vagy éppen az idei NBA-döntő legértékesebb játékosát, Kahwi Leonardot, az indianai centert, a 219 centis Roy Hibbertet, Chris Bosht Miamiból, de talán még a veterán San Antonió-i Tim Duncant is.

A Jerry Colangelo csapatmendzser által összetoborzott, és Mike Krzyzewski által edzett Team USA főleg centerposzton tűnik gyengének a másik nagy esélyes, a házigazda Spanyolország ellen. A házigazda a palánkok alatt a két 2015 centis fivért, Pau és Marc Gasolt (L. A. Lakers, Memphis Grizzlies), továbbá Serge Ibakát, az Oklahoma izomkolosszusát tudja rotálni, s akkor még ott van a veterán Felipe Reyes is. Ők négyen 62 pontot dobtak Kanadának a legutóbbi, 82-70-re megnyert előkészületi mérkőzésen.

Durant visszalépése annyira meglepett mindenkit az amerikai táborban, hogy csak egyvalamire lehet gyanakodni: arra a 325 millió dolláros (!), mintegy 70 milliárd forintos, tíz évre szóló reklámszerződésre, amely a Nike-t detronizálni próbáló amerikai sportszergyártó, az Under Armour köt meg Duranttal. A kosaras a napokban a cég főhadiszállásán járt, nyilván minden gondolata minden idők legborsosabb reklámszerződése körül jár, ezért hátrált ki a Team USA edzőtáborából.

A Team USA tizenötös kerete:

Irányítók: Stephen Curry (Golden State, 26 éves, 190 cm), Kyrie Irving (Cleveland, 22, 190), Damian Lillard (Portland, 24, 190), Derrick Rose (Chicago Bulls, 25, 190)
Dobóhátvédek: DeMar DeRozan (Toronto, 25, 201), James Harden (Houston, 24, 195), Kyle Korver (Atlanta, 33, 201), Klay Thompson (Portland, 24, 201)
Kisbedobók: Kenneth Faried (Denver, 24, 203), Gordon Hayward (Utah, 24, 203), Chandler Parsons (Dallas, 25, 205)
Nagybedobók: Anthony Davis (New Orleans, 21, 209),  Mason Plumlee (Brooklyn, 24, 201)
Centerek: DeMarcus Cousins (Sacramento, 23, 211), Andre Drummond (Detroit, 20, 209)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.