Emberöltőnként egyszer adódó alkalom

Több mint évszázados történelme egyik legjelesebb ünnepére készül a Ferencváros: stadionavatóra, amely emberöltőnként akadhat csak.

Ch. Gáll András
2014. 08. 05. 3:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt azonban nem állíthatjuk, hogy története egyik legjobb formájában, hiszen a csapat kiesett az Európa-liga selejtezőjéből, majd a második bajnoki fordulóban, vasárnap 1-0-s vereséget szenvedett Pápán. (Azért ne feledjük, a tavaszi szezont is beszámítva sorozatban tíz nyertes NB I-es mérkőzés után.) Mindemellett a szurkolók egy létszámban kisebb, de hangerőben nagyobb, így a valóságosnál erősebbnek, befolyásosabbnak ható csoportja minden alkalmat megragad a Fradi vezetősége elleni hangulatkeltésre. Megesett ilyesmi már a földkerekség ezernyi pályáján, hiszen a drukker onnantól, hogy megveszi a belépőjegyét, tulajdonképpen „alanyi jogon” lehet vak, süket, elvtelen vagy akár báb, aki vezetni hagyja magát számára ismeretlen parciális érdekek, célok által is. A Rijeka vagy a Pápa elleni produkció ráadásul fokozhatta is a gerjedelmeket; amelyeket egyébként egy egyre inkább behatárolható kör szít, futballon, sporton kívüli okokból is.

Önmagában még ez sem különlegesség. Ilyen volt, ilyen lesz. A stadionavató azonban más kategória: emberöltőként jó, ha egy megadatik egy klubnak és híveinek, a Fradi csapatának és táborának legutóbb negyven esztendeje lehetett része hasonló élményben, és a következő negyven évben valószínűleg ismét nem lesz. Ezt nem felismerni, az ünnepbe belerondítani ezért is jóvátehetetlen vétek. Ahogyan a Kaposvárról érkezett tréner, Prukner László annak idején ferencvárosi székfoglalójában megfogalmazta: nem az aktuális edzőt vagy csapatot kell feltétlenül szeretni, hanem a klubot, a múltját, a jövőjét.

Ez ennyire tiszta, ennyire egyszerű. Aki vasárnap este, a Chelsea elleni avatót hőzöngésre „használja”, az nem Kukuruzovicot vagy Nalepát bántja, hanem Schlosser Imre, Sárosi György, Kocsis Sándor, Kispéter Mihály, Albert Flórián, Nyilasi Tibor hagyatékát gyalázza, a lelátón helyet foglaló fradista olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó, tornász, vízipólós, kézilabdázó hangulatát mérgezi.

Mert ők mind ott lesznek, és ünnepelni mennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.