Igazi férfi: egy magyar úszón ámulhat a világ

Magyar idő szerint szombatra virradóra első magyarként és a világon 13. úszóként sikerült átúsznia a japán Cugaru-csatornát Mányoki Attila hosszútávúszónak.

BuL
2014. 08. 09. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezőknek az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat részeként a zalaegerszegi hosszútávúszó 37,1 kilométert tett meg 7 óra 29 perc alatt. A Honsu és Hokkaido szigete között elért eredménye a világon a második legjobbnak számít.

Mányoki Attila helyi idő szerint hajnali 4 órakor indult el a Gongen-Zaki-fokról. „Az első óra nyugodtan telt, de azt követően nagyon elkezdett hullámozni a tenger és a szél is jelentősen felerősödött”, de később az áramlat lassult és a szélirány is kedvezően alakult – nyilatkozta a sportoló partra érést követően.

Az ultramaratonista végig nagyon erősnek érezte magát, bár a célhoz közeledve kis időre szüneteltetnie kellett az úszást. „Több nagyobb cápa is egyre közelebb került, és a szervezők úgy döntöttek, meg kell állnom” – tette hozzá.

Kis idő elteltével tiszta lett körülötte a tenger, folytathatta az útját Hokkaido felé. „A célterülethez közeledve a tenger egyre hidegebb lett és rengeteg medúza jelent meg, amelyektől néhány kellemetlen csípést szereztem – mondta el a sportoló.

A Cugaru-csatornát a zalaegerszegi sportemberrel együtt eddig mindössze 13 úszta át. Mányoki Attila első magyarként, az eddigi második legjobb eredménnyel teljesítette a természeti körülmények miatt a világon az egyik legnehezebbnek számító távot.

A szoros átúszásáról itt tudhat meg többet:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.