Jól elbánt az időjárás a 24 órán át tekerőkkel

Múlt hétvégén másodszor gyűltek össze hazánk legkitartóbb kerékpárosai a kiskunlacházi repülőtér betoncsíkján, hogy összemérjék erejüket a Magyarországon még gyerekcipőben járó sportágban, az ultrakerékpározásban, akár 24 órán át tekerve.

Deák Zsigmond
2014. 08. 25. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel harmincórás program szombat délelőtt 10 órakor kezdődött görkorcsolya- és síroller-félmaratonnal, majd az Amatőr Kerékpáros Egyesületek Szövetsége (AKESZ) bajnokságának tizedik futamával, egy 50 kilométeres mezőnyversennyel folytatódott, hogy aztán 15 órától a 12 és 24 órát tekerők vegyük birtokukba a hét kilométeres körpályát. Végül 7 nő és 74 férfi versenyző rajtolt az egynapos egyéni távon, a 81 főből közel hatvanan végig is tekerték a kiszabott időt. Összesen több mint 500 sportember indul a nap valamely számában.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyzőket, késő délutántól szemerkélő, majd egyre jobban szakadó eső nehezítette a dolgukat, hajnalban pedig a feltámadó, majd viharossá fokozódó szél zúzta szét az előzetes terveket. Emiatt sajnos nem volt esély a pályacsúcsok – egyéniben 798 kilométer, csapatban 854 kilométer – megdöntésére. A 12 órát vállaló kerékpárosok hajnali 3 órakor értek célba, a 24 órások ekkor még csak „féltávnál” tartottak. Közben a pályán lezajlott egy éjszakai 100 mérföldes verseny, majd délelőtt a 100 kilométeres mezőnyverseny indulói is csatlakoztak a mezőnyhöz.

A tavaly országos csúccsal, 798 kilométerrel nyerő, mezőtúri Pályi Csaba idén a 800 kilométeres álomhatár áttörését tűzte ki célul, de a cudar időjárási körülmények miatt sajnos nem volt rá lehetősége. A viadal után így értékelt: „Bár elmaradtam az álomhatártól, többre tartom az idei eredményt, mert az időjárás nagyon keményen bánt velünk. A fáradtság egyszer sem ért utol, de a hajnali vacogás annál inkább. Végül nem maradt friss ruhám az eredményhirdetésre sem, minden ronggyá ázott addigra.”

Nők: 1. Szőke Rita (Tahitótfalu) 623 kilométer, 2. Bunzel Lívia (Csanádapáca) 616 kilométer, 3. Sebestyén Linda (Budapest, Szufla) 448 kilométer. Férfiak: 1. Pályi Csaba (Mezőtúr, DKSI-Freeriderz) 770 kilométer, 2. Pájtli Péter (Tamási) 679 kilométer, 3. Dávid Tamás (Szombathely) 644 kilométer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.