Kajakosaink Moszkvában visszatértek az elitbe

A hölgyek vitték a prímet, de a férfi kajakosok is felzárkóztak az élmezőnyhöz.

2014. 08. 11. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hölgyeink mindhárom ötszáz méteres számot megnyerték Moszkvában: egyesben Kozák Danuta, kettesben Szabó Gabriella és Csipes Tamara, négyesben pedig Szabó és Kozák Kárász Annával és Vad Ninettával kiegészülve diadalmaskodott. Csakúgy, mint egy hónapja a kontinensviadalon. Brandenburgban a negyedik ötkarikás szám, a kajak egyes kétszáz méter eredményhirdetésekor is a magyar himnuszt játszották – Kozák Danuta tiszteletére.

Olimpiai bajnoknőnk a sprinttávon ezúttal csúnyán elrontotta a rajtot, s hatodik lett. Nem dráma. Jövőre legfeljebb azon kell elgondolkodnia, hogy ötszázon az új-zélandi Lisa Carrington közelebb került hozzá, kétszázon viszont nem csökkent a különbség közöttük. Kozák Danutát persze nem kell félteni, ő is tisztában van vele, hogy az ötszáz egyes az alap, amire lehet építeni.

Kenusaink ezer méteren tavaly mindkét olimpiai számot behúzták Vajda Attila, illetve a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó révén, idén kicsit alább adták, egy (szerencsés) bronzot és egy megszolgált ezüstöt hoztak. Mikéék talán maguk sem hitték, hogy a románok végig bírják a kamikaze taktikával megkezdett távot.

Az összesített mérleg azért lett mégis kedvező, mert férfi kajakosaink várakozáson felül teljesítettek. Tavaly a világbajnokságon két bronzot szereztek ezren – Dombvári Bence (K-1 1000), illetve Dombi Rudolf és Kökény Roland (K-2 1000) –, az idei Eb-n aztán érem nélkül maradtak. Moszkvában ezt alaposan sikerült felülmúlni. Olimpiai számban végzett harmadikként a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű négyes, ami mellé még jutott másik három érem: győzött a sprintváltó, s második lett ötszázon Dombvári, illetve Dombi és Boros Gergely. A szétvált olimpiai bajnok páros másik tagja, Kökény Roland Hufnágel Tiborral kevéssel lemaradt a dobogóról ezer méteren.

– Megnyert bronz ez, nem pedig elvesztett ezüst vagy arany. A szokásosnál gyorsabban kezdtünk, ezért nem volt erőnk hajrázni, hátszélben mégis ez volt a jó taktika. Nagyon erős a mezőny, az olimpiai bajnok ausztrálok döntőbe sem jutottak. Elégedett vagyok, ez a harmadik hely erőt ad a folytatáshoz – összegzett a vezérevezős Kammerer, aki, ne feledjük, immár 38 éves, de ki akar jutni Rióba.

Csakúgy, mint természetesen a szintén olimpiai bajnok Dombi Rudolf.

– Úgy gondolom, jó döntést hoztam, a világbajnokság is ezt igazolta. Boros Gerivel is nagyon jó páros alkotunk, jövőre ezt igyekszünk ezer méteren is bebizonyítani – jelentette ki a kiváló kajakos. Célját elsősorban éppen korábbi társa, Kökény Roland hiúsíthatja meg, de ez a verseny kizárólag a vízen dől el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.