Okosan kombináltak: megvan az ezüst a sakkolimpián

A magyar férficsapat 2-2-es döntetlent játszott Ukrajnával a norvégiai Tromsoben befejeződött sakkolimpia utolsó fordulójában, s ezzel megszerezte a második helyet. Sakkozóink tizenkét év után végeztek ismét a dobogón. Kína lett az első, India a harmadik.

2014. 08. 14. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként beharangozó írásunkban már utaltunk rá, az ukránok kockázatos döntésre szánták el magukat. Az utolsó fordulóra kihagyták első táblásukat, a Tromsoben gyengélkedő Vaszilij Ivancsukot. Így Lékó–Ponomarjov, Balogh–Eljanov, Almási–Korobov és Rapport–Mojszejenko volt a párosítás, úgy, hogy Lékó és Almási világossal, Balogh és Rapport pedig sötéttel játszott.

Az aranyérem lehetősége sajnos viszonylag hamar elúszott, mert a kínaiak több táblán is döntő fölénybe kerültek a lengyelekkel szemben, s végül 3-1-re nyertek, amivel nagy előnnyel szerezték meg az aranyérmet.

A mieink ezután a második helyért küzdöttek. Lékó nem tudta győzelemig fokozni előnyösebb állását, miként Almási sem. A két sötét színű partiban gyengébben álltunk, de Mojszejenko nem talált áttörést, így remire adta a játszmát Rapport ellen. Balogh a huszárvégjátékban gyaloghátrányban küzdött a döntetlenért, melyet 74 lépésben végül megkaparintott, így 2-2-es döntetlen lett a mérkőzés vége.

A 19 pontos Kínát négy 17 pontos csapat követte: Magyarország, Oroszország, India és Azerbajdzsán. Az oroszok és az azeriek szerencsére csak 2,5-1,5-re nyertek a franciák, illetve az amerikaiak ellen, India viszont 3,5-0,5-re kiütötte Üzbegisztánt.

Lázas számolgatás kezdődött, s az előzetes kalkuláció azt mutatta, hogy a holtverseny nekünk kedvez az oroszokkal és az azeriekkel szemben is. Az úgynevezett olimpiai Berger-pontszámítás alapján a magyar csapat végül a lehető legkisebb különbséggel, fél ponttal megelőzte az exvilágbajnok Viswanathan Anand nélkül szereplő Indiát (372–371,5) is, így vált biztossá az ezüstérem.

„Természetesen számolgattunk mi is, és arra jutottunk, hogy mi vagyunk a másodikak, de amíg nem jött ki a hivatalos végeredmény, addig nem mertünk ünnepelni. Négy éve hasonlóan szoros küzdelemben épphogy lemaradtunk a dobogóról, most viszont nekünk kedvezett Fortuna. A játékosok az olimpia előtt megfogadták, hogy csakúgy, mint a patraszi Eb után, ahol harmadikak lettek, éremszerzés esetén megfürdenek a nem éppen meleg tengerben. Ez a program mégis elmarad, mert nem leltünk olyan helyre, ahol bele lehetne gázolni a vízbe. Sebaj, a banketten megtaláljuk más módját az ünneplésnek” – árulta el Horváth Tamás szövetségi kapitány.

A sok aszályos év után bizony ráfér a magyar sakkozásra, hogy végre sikerben fürödjön.

A végeredmény: 1. Kína 19 pont, 2. Magyarország 17, 3. India 17, 4. Oroszország 17, 5. Azerbajdzsán 17, 6. Ukrajna 16.

A magyar hölgyek az utolsó fordulóban 2,5-1,5-re kikaptak Izraelről, s a 45. helyen végeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.