Orbán: A Fradi évtizedekig tartotta a lelket a magyarokban

„Az új stadiont ezennel átadom. Erkölcs, erő, egyetértés. Hajrá Fradi, hajrá magyarok!”

MNO
2014. 08. 10. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol Premier League-ben szereplő Chelsea elleni gálamérkőzéssel megnyitották a Ferencváros új stadionját, a Groupama Arénát vasárnap este. A mérkőzés előtt Orbán Viktor miniszterelnök, Fürjes Balázs kormánybiztos és Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke mondott ünnepi beszédet.

A kormányfő úgy fogalmazott, az egész ország számára nagy nap a mai, mégis elsősorban a fradistáké, akiknek nagysága előtt még azok is megemelik a kalapjukat, akiknek nem „zöld-fehér vér” folyik az ereiben.

A miniszterelnök beszédében többek között nagyrabecsülését fejezte ki a fradistáknak a „Fradi-szívért”, amely szavaival élve mindig nemzeti, piros-fehér-zöld színű is volt. Köszönetet mondott a fradistáknak azért, hogy „a magyar nemzet szabadságát és függetlenségét a legnehezebb kommunista időkben is megőrizték és évtizedekig tartották a lelket a magyarokban”.

Orbán Viktor szintén köszönetet mondott az építkezésben résztvevőknek, és háláját fejezte ki az ország valamennyi polgárának, hogy az új stadiont négy évvel azután sikerült felépíteni, hogy „Magyarország a csőd szélén tántorgott”. „Megmutatták, hogy a magyarok sosem adják fel” – jelentette ki, végül köszönetet mondott a fradistáknak azért is, hogy fenntartották a világ egyik legnagyobb sportklubját. Az ünnepi beszédek alatt szórványosan füttyszó hallatszott.

Az avató ünnepség végén kisfilmek segítségével felidézték a korábbi Üllői úti stadionok felejthetetlen pillanatait, a nagy győzelmeket, emlékezetes gólokat. Többször felcsendült a Fradi-induló, fehér galambokat engedtek el és a Magyar Honvédség néhány Grippen vadászgépe is átrepült a Groupama Aréna fölött, amelyek a műsorvezető szavaival élve mintegy védelmükbe vették az új stadiont.

A Ferencváros-Chelsea gálameccs 20.45-kor kezdődött.
Gera Zoltán szép kapásgóljával szerzett vezetést a Fradi még az első félidőben, a második félidő elején Ramires egyenlített. Fabregas fordított a 81. percben, ez is lett a végeredmény: Ferencváros-Chelsea: 1–2.

A hangpróbáról, az egész napos előkészületekről ITT olvashat részletesebben.

SLÓZI ÉS FLÓRI Vasárnap új otthonába költözik a Ferencváros. Pontosabban a telek a régi, nem is akármilyen régi: a Fradi 1911. február 12-én tartotta az első hivatalos stadionavatót. Az augusztus 10-ei ünnepséget joggal tekinthetjük országos jelentőségűnek, de akkor mit mondjunk arról a több mint egy évszázaddal ezelőttiről? Ballai Attila és Deák Zsigmond cikke.

Minden továbbit az új Groupama Arénáról ITT talál.

A mérkőzés kezdőcsapatai:
FERENCVÁROS (magyar) - CHELSEA (angol), 20:45
Budapest, Groupama Aréna, kezdőcsapatok:
FERENCVÁROS: Dibusz – Nalepa, Mateos, Pavlovic, Bönig – Nagy Dániel, Gyömbér, Csukics, Busai – Gera, Böde
Cserepad: Cserék: Jova, Tarczy (kapusok), Bosnjak, Kukuruzovic, Havojic, Csilus Á., Nagy Dominik, Ugrai, Batik, Lauth
CHELSEA: Cech - Azpilicueta, Christensen, Zouma, Filipe Luis - Mikel, Ramires - Schürrle, Willian, Torres - Drogba

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.