Orbán Éva nagyon eldobta a kalapácsot

A VEDAC versenyzője két rossz kísérlet után élt az utolsó esélyével, és bejutott az Eb-döntőbe.

2014. 08. 13. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VEDAC versenyzője alaposan ránk ijesztett, mert az első két kísérlete érvénytelen lett – a második dobása csaknem 70 méteres volt, de szektoron kívül ért földet –, így csak egy lehetősége maradt. Ezzel viszont élt, 70,48 méterig hajította a kalapácsot, s aki csak a végeredményt ismeri, hihetné, hogy magabiztosan dobta túl a 69,50-es selejtezőszintet

„Harmadikra már nem volt választásom, nagyot kellett dobnom, mert a döntőért jöttem, de addigra fejben is rendben voltam, így sikerült. A fináléban elsőre kell egy érvényeset dobni, aztán mindent bele. Bizakodó vagyok” – nyilatkozta Orbán Éva az MTI helyszíni tudósítójának. Versenyzőnk a hetedik helyen került be a fináléba, a selejtezőben a legnagyobbat a címvédő, londoni olimpiai ezüstérmes lengyel Anita Wlodarczyk dobta, aki 75,73 méteres eredményt jegyzett.

A Zürichbe menedzselési szándékkal kivitt Fertig Fruzsina és Gyurátz Réka a selejtezőben búcsúzott, de az utánpótlás Eb-n negyedik, 20 éves Fertignek csaknem sikerült a bravúr. Két rontott dobás között ugyanis 65,46 métert ért el, amivel a 15. helyen zárt – másfél méterrel maradt le a tizenkettes döntőről. „Az edzéseredményemmel bejutottam volna a fináléba, és a második dobás után reménykedtem, hogy tudok javítani. Még fiatal vagyok, a huszonhat induló közül a huszonötödik eredmény volt az enyém, így nincs okom elégedetlenkedni” – mondta. A junior vb-n ezüstérmes, 18 éves Gyurátz Réka elsőre 62,14 métert dobott, másodikra és harmadikra azonban a hálóba vágta a kalapácsot, feltehetően az időközben újra erősen rákezdő eső és így a csúszós dobókör is zavarta. Összesítésben a 20. helyen végzett.

Férfi 110 méteres gátfutásban Baji Balázs bejutott az elődöntőbe, Kiss Dániel viszont kiesett. A tavaly a fedett pályás Eb-n negyedik helyezett Baji futamában ketten rendelkeztek jobb idei eredménnyel, így mindenképpen esélye volt arra, hogy a továbbjutást jelentő első három között érjen célba. Így is lett, végül a második helyen zárt, idei legjobb, 13.37 másodperces eredményével. „Annál jobban kellett futni, mint elterveztem, mert a hetes pályán futottam, messze voltak tőlem az igazi riválisok. Mindenképpen hellyel akartam továbbjutni, igyekeztem lazán, de nem könnyelműen futni, elkapni egy jó ritmust és tisztán venni a gátakat” – nyilatkozta Baji, aki két éve, Helsinkiben is bejutott az elődöntőbe. Hozzátette: a fináléba kerülés a célja, amihez ma a legalább a mostanihoz hasonló időt kell elérnie. Összesítésben Baji az ötödik legjobb idővel lépett tovább a tizenhat közé. A 2010-es barcelonai Eb-n bronzérmes, de azóta szinte folyamatosan sérülésekkel bajlódó Kiss Dániel szintén idei legjobbját futotta 13.64 mp-cel, ám ez csak a hatodik helyhez volt elég futamában, és a végelszámolásnál a 20. helyen kötött ki.

A férfi 400 méteres gátfutás elődöntőjéből Koroknai Máté nem jutott be a fináléba – futamában utolsó lett –, de tőle már az is dicséretes, hogy az elődöntőbe beverekedte magát. A férfi 20 km-es gyaloglásban a Helebrandt Máté a 25. helyen végzett, Rácz Sándor feladta a versenyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.