Otthonában szedték ízekre Portugáliát legjobbjaink

Pazarul kezdte az Eb-selejtezőket a férfikosárlabda-válogatott.

Ch. Gáll András
2014. 08. 11. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénken emlékszünk még a három évvel ezelőtti vesszőfutásra, amikor az idősödő, pocakos hobbikosarasokból álló portugál együttes oda-vissza lealázta válogatottunkat, odakint 71–66-os, Szolnokon 66–57-es vereséget mérve az akkor Braniszlav Dzunics edzette csapatunkra, amelyik pedig felvonultatta két, nemzetközileg legmagasabban jegyzett kosarasunkat, Hanga Ádámot és Lóránt Pétert is. Aztán a mostani Eb-selejtezőre történő felkészülés hajrájában a burgenlandi Felsőőrön is legyőztek bennünket a portugálok 76–70-re.

Csakhogy most Sinesben – ebben a Lisszabontól 107 kilométerre délre fekvő kikötővárosban – a magyar válogatott volt az úr, és nagyszerűen kezdte meg a selejtezőket a 2015-ös Európa-bajnokságra.

Portugália–Magyarország 38–58 (10-23, 10-18, 8-6, 10-11)
Sines, 2000 néző, v.: Bulto (spanyol), Sahin (olasz), Bayot (belga)

Portugália: Da Silva –, Fernandes 2, Balseiro 4, Fonseca 4, Hallman 8. Csere: Soares 4, Lima 12, Queiroz –, Guerreiro –, Pinto 4. Edző: Mario Palma
Magyarország: Keller 15, Wittmann 7, Vojvoda 20, Tóth N. 4, Thomas 2. Csere: Dénes 3, Csorvási –, Tóth A. 2, Ferencz 3, Ruják 2. Edző: Sztojan Ivkovics

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitánynak nem állt rendelkezésére a sérülése, illetve szemműtétje után lábadozó Hanga Ádám és Lóránt Péter – meg még mások sem –, végre senki sem azzal foglalkozott, hogy ki nem játszik, hanem azzal, ki igen.

És a csapat játszott! De főleg védekezett, méghozzá gyilkos módon, 28,8 százalékos mezőnymutatót kényszerített a házigazdákra – igaz, a magyarok 36,8 százalékos pontossága sem világrekord. A kiváló védekezés hatására 40 perc alatt mindössze 38 pontig jutottak a portugálok, ami máskor félidei eredmény szokott lenni. 14–2-re megugrottunk az elején, és az előnyt nemcsak tartani, hanem fokozni is sikerült.

Ketten emelkedtek ki a mieink közül: Vojvoda Dávid, a csapatkapitány 20 pontot, 9 lepattanót és 3 labdaszerzést, a center Keller Ákos 15 pontot, 13 lepattanót és 2 dobásblokkolást teljesített. Jermaine Thomas, a honosított amerikaink csupán 2 pontig jutott 1/5-ös mezőnymutatóval, viszont 5 gólpasszával ő is hozzájárult a sikerhez.

Legközelebb szerdán 18 órakor játszanak legjobbjaink, Kecskeméten azt a Grúziát fogadják, amely vasárnap 73–62-re legyőzte Csehországot.

Nyilatkozatok:
Keller Ákos: – Gratulálok az egész csapatnak. Tényleg remekül védekeztünk, kitettük a szívünket a pályára. Megvan az első győzelmünk, nagyon boldog vagyok!
Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány: – Új, fiatal csapat a miénk, nemzetközi tapasztalat nélkül. Számunkra minden győzelem nagyon fontos. Uralni tudtuk a játékot. Nagyszerű körülmények között kosarazhattunk, elismerésem a rendezőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.