Pars Krisztiánnak rettegnie kellett, de Eb-döntős

Bár meglepetésre nem teljesítette a selejtezőszintet, a kilencedik helyen bejutott a kalapácsvetés fináléjába.

2014. 08. 14. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön a női 20 km-es gyaloglás mezőnye már reggel 9.10-kor elkezdett trappolni Zürich belvárosában, a Letzigrund Stadionban pedig kevéssel 10 óra után indult a program. Mégpedig a férfi kalapácsvetés selejtezőjével, és az A csoportban ott volt Pars Krisztián is. A selejtezőszintet 75 méternél húzták meg, de a döntőbe tizenketten mindenképpen bekerülnek, akkor is, ha ennyien nem teljesítik a „normát”. Olimpiai bajnokunknak persze nem a 75 méter a mérce, a versenyeken ritkán végez 80 méter alatt, ráadásul idén érte el egyéni csúcsát, és ezzel, a 82,49 méteres eredményével vezeti a világranglistát.

A Dobó SE versenyzője a legutóbbi negyvennyolc versenyén aranyérmes lett, s érdekesség, hogy amikor nem nyert, akkor mind az öt alkalommal a lengyel Pawel Fajdek győzött, s így történt ez a tavalyi moszkvai vb-n is. Fajdek idén eddig 82,37-ig jutott, ezzel ő a második a világranglistán, s nincs ember, aki az Eb előtt nem úgy gondolta volna, hogy az aranyért kizárólag magyar–lengyel meccs zajlik majd szombaton délután. Pars és Fajdek idén eddig nyolcszor csapott össze egymással, és versenyzőnk – aki címvédő az Eb-n – 5–3-ra vezet.

Valljuk be, Pars Krisztián csütörtökön a selejtezőben nagyon meglepett bennünket már azzal is, hogy az első sorozatban csak 74,44 méterig hajította a kalapácsot, így túlóráznia kellett. Még nagyobb baj volt, hogy a második és a harmadik sorozatban egyaránt érvénytelen volt a kísérlete, szektoron kívül dobott. Az A csoportban a 75 métert a szlovák Marcel Lomnicky (77,06), az orosz Szergej Litvinov (76,12) és a pekingi olimpiai bajnok szlovén Primoz Kozmus (75,87) is teljesítette. A negyedik helyen a 2000-es olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziolkowski zárt 74,93-mal, Pars pedig ötödik lett a 74,44 méteres eredményével. Így izgulnia kell, hogy a B csoportban nyolcan ne dobjanak nagyobbat nála, mert akkor nem jut be a fináléba.

„Maradjunk annyiban, hogy várakozó állásponton vagyok” – mondta az MTI helyszíni tudósítójának a láthatóan feszült szombathelyi atléta, s annyit tett hozzá: nem jó a dobókör.

Később Fajdek is a B csoportban került sorra, miként Hudi Ákos és Németh Kristóf. S a lengyelek klasszisa is szenvedett, gyatra, érvénytelen kísérlettel kezdett. Ám az első sorozatban nem remekeltek a többiek sem, a legnagyobb dobás, a moldovai Szergej Margijevé is csak 73,46 méter volt. Hudi 71,82-vel, Németh 71,64-gyel nyitott. Másodjára aztán Fajdek összekapta magát, 77,45-tel letudta a selejtezőt, miként a fehérorosz Pavel Krivicki is 75,44-gyel, majd a finn David Söderberg 75,83-mal. Az olaszok sydney-i olimpiai ezüstérmese, Nicola Vizzoni szintén javított, de 74,26-tal Pars mögött maradt. Németh 72,38-at dobott, Hudinak érvénytelen lett a kísérlete. Az utolsó, harmadik sorozatban Hudi 72,53-ra javított, de ezzel nem lehetett döntőbe kerülni. És azzal a 73,33-mal sem, amit Németh utolsó dobása után mértek le. Margijev 76,25-tel köszönt el, így ő is teljesítette a selejtezőszintet, de ami számunkra a legfontosabb: a kilencedik helyen Pars Krisztián is bekerült a fináléba, s szerencsére ott mindenki tiszta lappal indul. A végelszámolásnál Németh Kristóf a 14., Hudi Ákos a 16. helyen végzett.

Madarász kiválóan gyalogolt

Madarász Viktória kiváló teljesítménnyel, nagy egyéni csúccsal a 12. helyen végzett a női 20 km-es gyaloglásban. A 29 éves magyar versenyző az élboly mögött haladó csoporttal gyalogolt, a 17. hely környékén, ahonnan fokozatosan jött előre. Az 1:30:57 órás idejével csaknem három percet javított eddigi legjobb eredményén.

Nők, 20 km gyaloglás: 1. Elmira Alembekova (orosz) 1:27:56 ó; 2. Ljudmila Oljanovszka (ukrán) 1:28:07; 3. Anezka Drahotova (cseh) 1:28:08; ( ) 12. Madarász Viktória (magyar) 1:30:57

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.