Pars nagyon ránk ijesztett az Eb-n, izgulnia kell

Olimpiai bajnokunk nem teljesítette a selejtezőszintet, a B csoport eredményeitől függ, bejut-e a döntőbe.

2014. 08. 14. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön a női 20 km-es gyaloglás mezőnye már reggel 9.10-kor elkezdett trappolni Zürich belvárosában, a Letzigrund Stadionban pedig kevéssel 10 óra után indult a program. Mégpedig a férfi kalapácsvetés selejtezőjével, és az A csoportban ott volt Pars Krisztián is. A selejtezőszintet 75 méternél húzták meg, de a döntőbe tizenketten mindenképpen bekerülnek, akkor is, ha ennyien nem teljesítik a „normát”. Olimpiai bajnokunknak persze nem a 75 méter a mérce, a versenyeken ritkán végez 80 méter alatt, ráadásul idén érte el egyéni csúcsát, és ezzel, a 82,49 méteres eredményével vezeti a világranglistát.

A Dobó SE versenyzője a legutóbbi negyvennyolc versenyén aranyérmes lett, s érdekesség, hogy amikor nem nyert, akkor mind az öt alkalommal a lengyel Pawel Fajdek győzött, s így történt ez a tavalyi moszkvai vb-n is. Fajdek idén eddig 82,37-ig jutott, ezzel ő a második a világranglistán, s nincs ember, aki az Eb előtt nem úgy gondolta volna, hogy az aranyért kizárólag magyar–lengyel meccs zajlik majd szombaton délután. Pars és Fajdek idén eddig nyolcszor csapott össze egymással, és versenyzőnk – aki címvédő az Eb-n – 5–3-ra vezet.

Valljuk be, Pars Krisztián csütörtökön a selejtezőben nagyon meglepett bennünket már azzal is, hogy az első sorozatban csak 74,44 méterig hajította a kalapácsot, így túlóráznia kellett. Még nagyobb baj volt, hogy a második és a harmadik sorozatban egyaránt érvénytelen volt a kísérlete, szektoron kívül dobott. Az A csoportban a 75 métert a szlovák Marcel Lomnicki (77,06), az orosz Szergej Litvinov (76,12) és a pekingi olimpiai bajnok szlovén Primoz Kozmus (75,87) is teljesítette. A negyedik helyen a 2000-es olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziolkowski zárt 74,93-mal, Pars pedig ötödik lett a 74,44 méteres eredményével. Így izgulnia kell, hogy a B csoportban nyolcan ne dobjanak nagyobbat nála, mert akkor nem jut be a fináléba.

Később Fajdek is a B csoportban kerül sorra, miként Hudi Ákos és Németh Kristóf is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.