Pistorius veszélyben érezte magát

A vád „ténybeli tévedéseire” igyekezett rámutatni pénteken, Oscar Pistorius perének 41. tárgyalási napján.

KG
2014. 08. 08. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barry Roux ügyvéd azzal érvelt, hogy Pistorius veszélyben érezte magát, amikor 2013. február 14-én az ajtón keresztül agyonlőtte a fürdőszobában tartózkodó 29 éves Reeva Steenkampot, és a rendőrség szakszerűtlenségére hivatkozott, amely a tetthely lefényképezése előtt több tárgyat is elmozdított a házban. Azt is kifogásolta, hogy a nyomozást vezető főfelügyelőt, a később tisztségéről lemondott Hilton Bothát nem hallgatták meg tanúként.

Előző nap Gerrie Nel ügyész azt hangsúlyozta, hogy a pár összeveszett a Valentin-nap éjszakáján, és Pistorius dühromában lőtte le a barátnőjét. Azt indítványozta, hogy előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában marasztalják el a sportolót. Ebben az esetben a bíró 25 évi szabadságvesztést is kiszabhat rá. Amennyiben a bíró a védelem feltevését fogadja el, amely szerint Pistorius azt hitte, hogy betörő van a házban, akkor is gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kell elítélni, mert anélkül lőtt emberre, hogy közvetlen veszélyben forgott volna – érvelt az ügyész.

Bár egy igazságügyi orvosi szakvélemény szerint a 27 éves sportoló felelős a tetteiért, és nem szenved általános szorongásban, mint ahogyan azt a védelem által felkért szakértő állította, Barry Roux ügyvéd továbbra is kitart amellett, hogy a kiskorában mindkét lábán térd alatt amputált férfi fogyatékossága miatt túlérzékeny.
Thokozile Masipa bíró szeptember 11-ére tűzte ki az ítélethirdetés időpontját. Korábban arra lehetett számítani, hogy augusztus végén megszületik az ítélet. A per március 3-án kezdődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.