Polgár Judit már az olimpia előtt meghozta döntését

Szó sincs sértettségről, s nem okozott zavart a bejelentés, a női világelső is készül az Ukrajna elleni meccsre a sakkolimpián.

2014. 08. 13. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részben a véletlen műve, hogy a The Timesban éppen szerdán, a sakkolimpia utolsó fordulóját megelőző napon jelent meg a hír, miszerint Polgár Judit felhagy a versenysakkal.

A magyar küldöttség egyik tagja az érdeklődésünkre elárulta, Judit már a sakkolimpia előtt meghozta a döntését, ami benne volt a levegőben, hiszen az elmúlt években egyéb teendői miatt egyre kevesebb időt tudott szentelni a professzionális szintű sakkozásnak. Ám nem kizárt, hogy néhány év múlva, ha ismét lesz rá ideje, visszatér a versenyekre.

Polgár Judit a 6. forduló után, a Vietnam elleni 3-1-es győzelmet követően – amelyhez a 38 éves nagymesternő saját partija megnyerésével járult hozzá – adott interjút az angol lapnak, a cikk akár két nappal korábban vagy később is megjelenhetett volna, a magyar klasszis nem szabta meg az időzítést.

Szó sincs tehát sértettségről, miszerint Polgár Judit azért jelentette be a visszavonulását éppen az utolsó forduló előtt, mert a 9. és a 10. fordulóban kimaradt a csapatból. Ezt egyébként Horváth Tamás szövetségi kapitány is megerősítette az érdeklődésünkre szerda este.

„Szó sincs konfliktusról, teljes a béke a csapaton belül, Judit együtt elemez a többiekkel az ukránok elleni mérkőzésre készülve. A fiúk mindannyian profi sakkozók, akik sejtették, sőt talán tudták is, hogy Judit az utolsó versenyén vesz részt a sakkolimpián. S mindent megtesz azért, hogy éremmel zárhassa le hihetetlenül eredményes pályafutását” – árulta el Horváth Tamás.

A magyar küldöttség másik tagjától azt is megtudtuk, Polgár Judit különleges feladatot is magára vállalt Tromsőben: anyai lélekkel ő pátyolgatja a 18 éves, újonc Rapport Richárdot. S e feladatát is jól végzi, az ifjú tehetség gyenge kezdés után alaposan belelendült, a legutóbbi három játszmáját megnyerte.

Ám egy roppant fontos meccs még hátravan, ki tudja, a csapatban talán Polgár Judittal. Csütörtökön az utolsó fordulóban Ukrajna az ellenfél, s a jelenleg második magyar csapat szerencsés esetben, győzelemmel Kínát megelőzve akár az első helyre is befuthat, döntetlen esetén a dobogós helyezés szinte biztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.