Sok érem, mégis sok bosszúság az ifjúsági olimpián

Kalapácsvetésben lemaradtak az aranyról favoritjaink Nankingban.

2014. 08. 24. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton érem nélkül maradtak versenyzőink Nankingban, vasárnap viszont bőven bepótolták a mulasztást, sorban meneteltek a dobogóra. Fájdalom, hogy a legfelső fokára egyikük sem jutott fel. Pedig az atlétikai versenyeken legalább egy arannyal számoltunk. Korosztályában Halász Bence (nyitóképünkön), a szombathelyi Dobó SE 17 éves versenyzője, olimpiai és immár kétszeres Európa-bajnokunk, Pars Krisztián klubtársa az ötkilós kalapáccsal 87,16 méterrel világcsúcstartó, idén májusban dobta Bakuban (Parsék 7,26 kg-os szerrel dobnak), és csütörtökön Nankingban a selejtezőben nagyon elkalapálta a mezőnyt. Akkor 83,68 méterre hajította a szert, a mögötte második egyiptomi versenyző 77,51-ig jutott. Halász keze azonban a döntőben megremegett, két érvénytelen kísérlettel kezdett, majd 81,44-et, negyedikre, utolsóra pedig 81,90-et ért el. Ám a még csak 15 éves (!) ukrán Hlib Piszkunov a második sorozatban 82,65-öt dobott, ezzel megnyerte az ifjúsági olimpiát, Halász Bencének be kellett érnie az ezüsttel.

Női kalapácsvetésben a világranglista-vezető Bácskay Zsófia is aranyesélyes volt, ő a háromkilós kalapácsot idén már 73,97 méterre is eldobta, de ezúttal csak 67,35-ös eredményt ért el, amivel bronzérmes lett. A győztes kínai és az ezüstérmes ausztrál versenyző egyaránt 68,35-öt ért el, közöttük a második legjobb dobás döntött. Női magasugrásban Luterán Petra 181 cm-rel a negyedik helyen zárt.

Kajak-kenuban a kajakosok sprintversenyében, a speciális, nyolcas alakú pályán az egyenes kieséses lebonyolításban a fiúknál Mozgi Milán, a lányoknál Homonnai Luca is bejutott a döntőbe, ám ott mindketten alulmaradtak orosz és fehérorosz riválisukkal szemben. A fiú kajakosok döntőjéről készült felvétel megtekintése miatt hosszú ideig nem volt hivatalos eredmény. Mozgi minimális különbséggel kapott ki Sztaniszlav Dajnekától, aki azonban úgy tűnt, a cél előtt borult be a vízbe, így nem teljesítette a pályát. A felvétel elemzése után azonban kiderült, a fehérorosz hivatalosan is célba ért, így Mozgi, aki négy tizeddel maradt el tőle, az ezüstérmet vehette át. Ezüstérmes lett a tornász Kardos Botond is korláton az után, hogy az egyéni összetettben hajszállal szorult le a dobogóról. Most pedig az arany múlt kevésen, versenyzőnk 14.016 pontot kapott, a győztes orosz Nyikita Nagornyij pedig 14.033-at – tizenhét ezred a különbség.

Vitorlázásban Vadnai Jonatán a Byte CII kategória utolsó futamában a negyedik helyen végzett, s ezzel a hetedik helyről felkapaszkodott a bronzérmes pozícióba. Öttusában Regős Gergely az első helyről kezdte a kombinált számot, de a negyedik helyről rajtoló orosz Alekszandr Lifanov egészen kiválóan lőtt és gyorsabban is futott, az arany az övé lett, de Regős az ezüstöt megszerezte. A teniszező Stollár Fanny vegyes párosban bronzérmes lett, miután a lengyel Kamil Adrian Majchrzakkal 6:3, 3:6, 10-5-re legyőzték a Ioana Ducu, Matias Nicolas Zukas román, argentin duót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.