Verrasztó aranyat nyert, Hosszú harmadik lett

Verrasztó Dávidé a magyar úszósport 80. Eb-aranya. A férfi vegyesváltó is harmadik lett.

BLM
2014. 08. 24. 14:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verrasztó, a Jövő SC Veolia versenyzője, pénteken ünnepelte 26. születésnapját, a legjobb idővel került a fináléba, s ott is esélyeshez méltóan teljesített. A pillangóúszás után ugyan még csak a második helyen fordult a brit Roberto Pavoni mögött, de a hátat követően már ő vezetett, s mellen tovább növelte előnyét. Az utolsó száz méterre egy testhosszas előnnyel fordult, s már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet (4:11.89 perc).

Verrasztó 2010-ben és 2012-ben is ezüstérmes volt ebben a számban az Eb-n. Normálmedencében ez az első Eb-címe, s ez a magyar úszósport 80. Eb-aranya. Verrasztó Dávid 38 évvel az után nyert 400 m vegyesen Eb-aranyat, hogy édesapja, Verrasztó Zoltán világcsúcsot úszott ebben a számban.

A Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik alkotta magyar csapat bronzérmet nyert a 4x100 méteres férfi vegyesváltók küzdelmében. Ez volt az utolsó döntő a kontinensviadalon.

A magyaroknál Cseh László kezdett háton, a franciák és a britek mögött harmadikként adta át a „stafétabotot” Gyurta Dánielnek. Az olimpiai bajnok mellúszó tartotta a lépést az élboly tagjaival, majd Pulai Bence a pillangó után ugyancsak negyedikként ért a falhoz. A befejező ember, Kozma Dominik aztán remek teljesítményt nyújtott 100 gyorson, feljött a harmadik helyre, s egészen a végéig tartotta is ezt a pozíciót.

Az élen brit, francia, magyar volt a sorrend, a magyar váltó 3:33.11 perc alatt teljesítette a távot.

A német fővárosban korábban három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött Hosszú jól kezdett a döntőben, 50 méternél elsőként fordult, aztán féltávnál második volt a spanyol Mireia Belmonte Garcia mögött. Majd kissé visszaesett, 150-nél csak a negyedik helyen haladt, de aztán az utolsó hosszra ismét beleerősített, s így meglett a bronz.

Az első helyet a spanyolok klasszis úszója szerezte meg, míg másodikként honfitársa, Judit Ignacio Sorribes zárt. Jakabos 2:08.03-mal lett negyedik.

Kapás Boglárka az ötödik helyen végzett a 400 méter gyors döntőjében. A BVSC úszója korábban egy ezüstöt és két bronzot gyűjtött a német fővárosban, most azonban nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Az ideje 4:06.61 perc volt. Győzött a brit Jazmin Carlin 4:03.24-gyel.

A délelőtt eseményeiről itt olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.