Verrasztó Dávid Európa előtt – egyelőre délelőtt

Verrasztó Dávid első, a férfi vegyes váltó a második idővel döntős, és Kapás Boglárka is finalista.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 24. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női 400 m gyors előfutamában Kapás Boglárka mellett elvileg az országos csúcstartó Hosszú Katinka is érdekelt volt, szerepelt is az indulói listán, de az utolsó pillanatban edző-férjével, Shane Tusuppal egyetértésben úgy döntött, hogy a hetedik napon inkább kihagyja ezt a számot. Utólag azt kell mondanunk, bölcs döntés volt, délután az egyik leginkább embert próbáló szám, a 200 m pillangó teljes – és legfőképpen kipihent – embert kíván.

Boginak nem okozott gondot a döntőbe kerülés, 4:09.17 perccel az ötödik idővel jutott tovább – délután olyan ellenfelei lesznek, mint a világcsúcstartó olasz szépség, Federica Pellegrini vagy a spanyol dinamó, az 1500 m itteni Európa-bajnoka, Mireia Belmonte.

„A túlélés volt a célom, ha nem az Eb utolsó napja lenne, akár az országos csúcsot is célba venném a döntőben, de így, fáradtan nagyon nehéz lesz. Azért annak örülök, hogy a 2-es pályára kerültem, itt nyertem két éve Európa-bajnokságot” – nyilatkozta a BVSC úszója, Nagy Péter tanítványa.

A 400 m férfi vegyes Verrasztó Dávid felségterülete azok után, hogy az előző öt Eb-n sorozatban győztes Cseh László hűtlen lett egykori szerelméhez. A Jövő SC 26 éves születésnaposa a legjobb idővel (4:16.78 perc) biztosította helyét a döntőben, s ezzel nem is fűzött hozzá különösebb kommentárt, hacsak annyit nem, hogy délután 4:12-4:13 körüli időt szeretne úszni.

Gyurta Gergely úszása valahogy tömörítette azt, ami itt, Berlinben osztályrészül jutott az újpesti fiúnak: 19 századdal maradt ki a fináléból, kilencedik lett, s egy felvidéki magyar – legalábbis magyar gyökerekkel rendelkező, mert Gyurtával a fülünk s edzője füle hallatára angolul (!) társalgott – srác, Nagy Richárd szorította ki onnan.

„Hát mindegy, ez van – értékelt rezignáltan Gege. – Jöttem, ahogy tudtam, ennyit tudtam.”

A 4x100 m-es vegyes váltónk éremesélyes, már csak azért is, mert két éve, Debrecenben ugyanebben az összetételben és sorrendben (Cseh, Gyurta, Pulai, Kozma) is harmadik volt. Ezúttal futamában második lett Franciaország mögött úgy, hogy a fiúk a következő időket úszták: Cseh 54.28 mp, Gyurta 59.59 mp, Pulai 52.67 mp, Kozma 48.35 mp. (Persze a repülőváltásokat figyelembe kell venni.) Az összidő 3:34.89 perc, reggel egyáltalán nem rossz, délután meglehet a londoni olimpián felállított országos csúcs, a 3:33.02 perc.

„Döntőben vagyunk, ennyi” – ezt Cseh Laci monda, Gyurta Dani pedig ennyit tett hozzá: „Mennyit is úsztam? 59.59-et? Ebben van még tartalék bőven.”

Délután több döntőben is érdekeltek vagyunk, a program 16.00 órától:

Férfiak, 50 m gyors, 400 m vegyes (Verrasztó Dávid), 4x100 m vegyes váltó (Magyarország)

Nők, 50 m gyors, 50 m mell, 200 m pillangó (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna), 400 m gyors (Verrasztó Dávid), 4x100 m vegyes váltó.

Műugrás, 3 m, nők: Gondos Flóra

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.