Buffon örökifjú, már Dino Zoffot is rég lepipálta

A szerdai német–argentin után ma este újabb rangadó, olasz–holland mérkőzés következik az Európa-bajnoki selejtezők felvezetéseként.

2014. 09. 04. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zoff 1968–1983 között volt az olasz válogatott kapusa, ezen 15 év alatt 112 meccsen szerepelt a nemzeti szerelésben. Mindent elért, hiszen világ- (1982) és Európa-bajnok (1968) – igaz, a Juventusszal a BEK-győzelem elmaradt, csak döntőt játszott –, a máig élő példa arra, hogy az öreg kapus nem vén kapus. Már 26 éves volt, amikor 1968-ban bemutatkozott a Squadra Azzurrában, ahonnan 1983-ig, 41 éves koráig kirobbanthatatlan volt.

Gianluigi Buffon méltó utódja. Ő még csak 19 éves volt, amikor először védett a válogatottban, amelynek azóta is első számú kapusa, s immár 141 meccsel olasz rekorder. Világbajnok (2006), Európa-bajnoki ezüstérmes (2012), a legfontosabb klubsiker, a Bajnokok Ligája-győzelem egyelőre neki sem adatott meg, csak a döntőig jutott a BL-ben. A bajnoki meccsek alapján Zoff még jóval előtte jár 642 fellépéssel, Buffon 558-nál tart, azaz még három idényre van szüksége az előzéshez.

A világbajnokság előtt kérdéses volt, hogy a PSG hálóőre, Sirigu vagy Buffon lesz-e az olaszok első számú kapusa. A vb-n az angolok ellen előbbi védett, Costa Rica és Uruguay ellen utóbbi. A sors iróniája, hogy az olaszok éppen e két mérkőzést elveszítve estek ki a vb-n.

Buffon sok kortársával ellentétben mégsem mondta le a válogatottságot, s ma Hollandia ellen is ő áll az olasz kapu előtt. Az új szövetségi kapitánnyal, Antonio Contéval, akivel a Juventusnál is együtt dolgozott az elmúlt három évben, kölcsönösen dicsérik egymást.

„Conte maximalista. Ebben a történelmi pillanatban egyedül ő képes arra, hogy Olaszországot a lehető legrövidebb időn belül visszavezesse a nemzetközi élmezőnybe” – mondta Buffon Contéról.

„Nem számít, hogy hány éves, még mindig ő a legjobb” – érkezett a viszondicséret.

Conte kihagyta a keretből Mario Balotellit, Giorgio Chiellini, Gabriel Paletta és Daniel Osvaldo pedig sérülés miatt marad ki az olaszoknál. S persze nagyon fog hiányozni Andrea Pirlo, aki a vb után lemondta a válogatottságot.

A hollandoknál is új kapitány mutatkozik be, a Manchester Unitedhez szerződött Louis van Gaalt Guus Hiddink váltotta. A 67 éves, elismert szakember is több alapemberét kénytelen nélkülözni, így Arjen Robbent, Klaas Jan Huntelaart, Rafael van der Vaartot, Jordy Clasie-t és Ron Vlaart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.