EHF-es nyilatkozattal óv újra az FTC

Az európai szövetség formai hiba indokával nem foglalkozna az FTC óvásával, de saját közlésének mond ellent.

Ch. Gáll András
2014. 09. 23. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, az FTC-Rail Cargo Hungaria vasárnap Lipcsében a Bajnokok Ligája selejtezőjében 34-34-es döntetlent követő büntetőpárbajban 5-4-re alulmaradt a HC Leipzig ellen, így a pályán elért eredmény alapján kiesett. A németek utolsó, egyenlítő gólja azonban a Fradi vezetői szerint időn túl esett, és ezt hitelt érdemlően, videofelvétellel is igazolni tudják. A magyar klub ezért óvást nyújtott be az ügyben, mi pedig kedd délelőtt ennek sorsáról, esélyeiről érdeklődtünk előbb telefonon, majd levélben a kontinentális szövetségnél.

JJ Rowland média- és kommunikációs vezető röviddel később levélben válaszolt, méghozzá meghökkentő tartalommal. Azt írta, valóban megérkezett hétfőn az FTC óvása az EHF-hez, ám a testület nem foglalkozik vele. Mégpedig azért nem – szól az indoklás –, mert a Bajnokok Ligája érvényes versenykiírása 13. fejezetének 1.1.1-es pontja szerint az óvási szándékot a mérkőzés lefújását követő egy órán belül írásban kellett volna jelezni az EHF delegátusának, ám a magyar klub részéről csupán szóbeli közlés érkezett. Az óvás ezért elfogadhatatlan, befogadhatatlan (eredeti szóhasználattal inadmissible).

Mielőtt azonban azt hinnénk, itt a történet vége, némely kacifántos, kézilabdás diplomáciával kapcsolatos ügy ismeretében tanácsos meghallgatni a másik felet is. Ezt tettük, és Bognár László, az FTC-Rail Cargo Hungaria ügyvezető igazgatója ugyancsak meglepő információkkal szolgált: „Természetesen tudtuk, hogy a mérkőzés után egy órán belül írásban kell jeleznünk, hogy óvunk, de az EHF jelen lévő delegátusa felhívta telefonon Markus Glasert, a versenybizottság illetékes vezetőjét, és ő kijelentette, elegendő, ha hétfőn küldjük el az írásos anyagot, ott, a helyszínen beérik a szóbeli közléssel is. Az EHF delegátusa erről írásbeli nyilatkozatot is adott nekünk, ennek birtokában tettük le az ezereurós óvási díjat. Így a történteket nem hagyhatjuk annyiban, most készülök elküldeni az újabb ezereurós óvási pótdíj befizetéséről szóló banki bizonylatot.”

A jelek szerint tehát újabb, hosszabbításos „meccs” elé nézünk. Ez azonban nem büntetőpárbajjal fog eldőlni.

„Nem akarunk elhamarkodott döntéseket hozni. A tavalyi év sem volt sikeres, most pedig alapcél volt a BL-főtáblára jutás. Egy tízéves program felénél járunk. Mélyrehatóan értékelni kell az eddigieket és meghatározni, miként kell továbbmenni. De az biztos, hogy a csapat edzője továbbra is Elek Gábor – mondta Jeney Zsolt Ákos szakosztályvezető a kedd délutáni sajtótájékoztatón. – A szurkolóink, támogatóink és szponzoraink miatt is sajnáljuk a történteket.”

 

Elek Gábor vezetőedző jelezte, nehezen tudja kimondani, de tény: a csapat egy része túl van a zeniten, ugyanakkor a vasárnapi mérkőzés miatt egyetlen játékosát sem tudja hibáztatni. „A sport velejárója a hibázás. Mindent megtettünk a sikerért. A kezünkben volt a mérkőzés. Egyszer már nyertünk, most mégis arra várunk, hogy a BL-ben vagy a KEK-ben folytatjuk” – mondta a tréner, aki kiemelte, a csapaton belül rend van, de a sok apró kudarc görcsössé teszi a játékosait.

 

„Dolgozni kell tovább. Voltak olyan évek, mérkőzések, amikor a szerencse velünk volt. Most nem így van sajnos” – mondta az edző, akivel 2011-ben és 2012-ben KEK-et nyert az együttes. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.