Federer felállt, először lett Svájcé a Davis-kupa

A férfitenisz Davis-kupa 114 éves története során először végzett az élen Svájc, Roger Federer feltámadásával.

Deák Zsigmond
2014. 11. 23. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első napi 1-1 után szombaton a párosok következtek a férfitenisz Davis-kupa idei lille-i fináléjában, s némi meglepetésre a vendég svájciak nem az előre beharangozott Marco Chiudinelli, Michael Lammer duót, hanem az egyeseket vívó Roger Federert és Stan Wawrinkát küldték harcba a házigazda francia Julien Benneteau–Richard Gasquet kettős ellen. Mint ismert, pénteken Federer tükörsimán kikapott Gael Monfilstól, de az nem derült ki világosan, ebben mekkora szerepe volt az ATP-világbajnokság elődöntőjében épp Wawrinka ellen összeszedett hátsérülésének. Kockázatos lépés volt tehát a szerepeltetés Severin Lüthi szövetségi kapitánytól, de bejött. A 2008-as pekingi olimpiai bajnok helvét kettős mindhárom játszmában csak egyszer-egyszer vette el gallok adogatását, de ez épp elégnek bizonyult a vezetés megszerzéséhez a vasárnapi egyesekre „fordulva”.

Itt aztán Federer, feledtetve kezdeti kisiklását, ihletett formában teniszezett, s nem az állítólag kisebb könyöksérülést szenvedett Jo-Wilfried Tsonga, hanem megint Gasquet ellen. Sosem derül ki, mi lett volna, ha Arnaud Clément szövetségi kapitány másképp keveri a francia kártyát, a lényeg, hogy a helvétek 17-szeres Grand Slam-tornagyőztes szupersztárja szűk két óra alatt a salakba döngölte beugró riválisát, majd örömében sírva vette tudomásul, hogy megszerezte csodás pályafutása talán egyetlen még hiányzó trófeáját. Pontosabban a „salátástál” nemcsak az övé, hanem a svájci válogatotté, amely 1992 után (amikor Marc Rosset és Jakob Hlasek még elszalasztotta a lehetőséget a bombaerős Egyesült Államok ellen) másodszor döntőzött 114 éves sorozatban, s most először az élen végzett. S ha Federer és Wawrinka úgy gondolja, nem utoljára.

Davis-kupa, döntő. Franciaország–Svájc 1-3; szombat: Benneteau, Gasquet–Federer, Wawrinka 3:6, 5:7, 4:6; vasárnap: Gasquet–Federer 4:6, 2:6, 2:6.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.