Magnus Carlsen megvédte a címét

A világbajnok Magnus Carlsen világossal megnyerte a Viswanathan Anand elleni sakk-vb-döntő 11. játszmáját, ezzel 6,5-4,5-re diadalmaskodott, megvédte a címét, az előnye behozhatatlan, a páros mérkőzés utolsó partiját le sem kell játszani.

2014. 11. 23. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a spanyol megnyitás berlini változata került terítékre, mint a hatodik partiban, amelyben a kihívó nem használta ki a világbajnok megingását, s ahelyett, hogy átvette volna a kezdeményezést, szinte egylépéses vesztőt húzott.

Az agyonelemzett variban sokáig a kitaposott ösvényen haladtak a felek. Ahogy arra számítani lehetett, a változatra jellemző gyors vezércsere utáni pozíciós küzdelemben Carlsen a stílusának megfelelő szilárd állást épített fel. Különösebb izgalmak nélkül követték egymást a húzások, mígnem Anand a 27. lépésben váratlanul minőséget áldozott, bástyáját felkínálta egy futóért.

Eközben nem rágta a körmét, nem simogatta feszülten az arcát, miként szokta szorongatott helyzetben, amiből arra következtethettünk, nem a tábla mellett fordult meg először a fejében az ötlet. Carlsen kicsit eltűnődött, de nem jött zavarba, s noha nem az elemzőprogram által kínált folytatást választotta, néhány lépés múlva jelentős előnybe került. Vagy Anand olyasmit látott, amit rajta kívül senki, még a gép sem?

Nem, egyre közelgett az elkerülhetetlen vég. Carlsen ügyesen egyszerűsítette az állást, amikor már gyalogok és e két király mellett az ő bástyája és az ellenfele futója maradt a táblán, elszállt Anand minden reménye. Az indiai exvilágbajnok erőt gyűjtve a feladáshoz húzott még, majd gratulált Carlsennek a címe megvédéséhez.

Egy évvel ezelőtt Carlsen még nagyobb fölénnyel győzött, akkor 6,5-3,5 volt a végeredmény,

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.