Miklós Editnek lesz mivel vinni a harminc sílécét

Egy személyautóval és egy kisbusszal támogatja a magyar alpesi sízés jelenlegi legjobbját, az idei szocsi olimpián hetedik Miklós Editet a Porsche Hungária és a Das WeltAuto. A csíkszeredai születésű sportolót az új idény terveiről kérdeztük.

Deák Zsigmond
2014. 11. 19. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit jelent önnek a támogatók és a támogatások megnövekedett száma?
– A mostani például azt, hogy kényelmesen el tudunk jutni az egyik versenyhelyszínről a másikra, no meg azt, hogy bíznak bennem, ezt az autók mellett külön köszönöm. Jó szezont zártunk, remek eredményekkel, amelyek a jelek szerint a szponzorok szempontjából is kedvezőek. A nyár is jól sikerült, ugyan nem mentünk Dél-Amerikába, de jobban jártunk Svájccal, majd az ausztriai gleccserrel, nagyszerű volt a hó minősége, még az osztrák csapat is visszajött a tengerentúlról.
– Mikor és hol kezdi az új idényt?
– Pár nap múlva indulok Kanadába, ahol november végén, december elején Lake Louise-ban lesz az első Világkupa-futamom két lesiklással és egy szuper G-vel, úgyhogy lehet szurkolni! Szeretem ezt a pályát, korábban már bekerültem itt a legjobb harmincba. Ami újdonság, hogy léceket váltottam, ami nem olyan egyszerű, mint gondoltam volna, a Head nagyon jó márka, de meg kell szokni, mint minden mást, próbálgatni a bakancsot. Összesen harminc lécem van, körülbelül húszat viszünk ki Kanadába. Aztán hajrá, jöhet az új szezon!
– Milyen célokat tűzött ki maga elé?
– Februárban Amerikában lesz a világbajnokság, ez az idény fő versenye, ahol az első hatba akarok bekerülni, a Világkupa-viadalokon pedig minél többször az első tízbe. A pódium, a dobogó sincs kizárva, hiszen tavaly például sikerült megcsípnem egy ötödik helyet.
– Továbbra is a lesiklás a fő száma?
– Alapvetően igen, bár a nyáron sokat „óriásoztunk” és javult a technikám. Sosem lehet tudni, hátha itt is eredményes lehetek.
– Az olimpiai hetedik hely okozta felfokozott média-, szponzori, szurkolói érdeklődés inkább nyomasztja vagy inspirálja?
– Nem találom tehernek, úgyis csak annyi sajtótájékoztatóra megyek el, amennyire tudok, nem érzek bűntudatot, ha a versenyek, az edzések miatt ki kell egyet hagynom. Különben meg, ha nincs eredmény, hiába a sajtótájékoztató... Egy jó sportolónak ezzel együtt kell élnie, tudom, még van mit fejlődnöm a média előtt, de fiatal vagyok, van időm.
– S a még fiatalabbaknak, az utánpótlás tagjainak tud segíteni a saját példáján keresztül?
– Igen, a tatai edzőtáborban például a serdülőkkel voltunk együtt, és az edző felkért, hogy tartsak előadást, amit szívesen tettem. S ha az interneten keresnek meg tanácsért, akkor is megpróbálok segíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.