A Bundesligában is jön a „sólyomszem”

A következő szezontól a német bajnokságban is használják a gólvonal-technológiát.

HZS
2014. 12. 04. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német labdarúgóliga frankfurti közgyűlésén a tizennyolc élvonalbeli klub képviselői a technológia bevezetéséről döntöttek. Az összejövetelen tizenöten szavaztak a „sólyomszem” bevezetése mellett, hárman ellene.

Márciusban már volt szavazás, akkor azonban az első- és másodosztályú egyesületek képviselői leszavazták a bevezetést, részben anyagi megfontolásból. Az újbóli voksolást a Bayern München kezdeményezte, a másodosztályú csapatok ezúttal nem szavazhattak.

Az idei világbajnokságon használt, Angliában már működő, Németországban pedig a következő szezon elején bevezetni kívánt rendszer arra alkalmas, hogy megállapítsa, a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon.

A labdarúgás berkein belül hosszú ideje érvek és ellenérvek hada sorakozik fel a gólvonal-technológiát illetően. Mutatunk néhány olyan példát, amelynél jól jött volna a \"sólyom szeme\".

Elsőként egy olyan esetet mutatunk 2012-es Európa-bajnokságról, ami sajnos a magyar játékvezetői kar számlájára írható. Az alapvonali bíró, Vad II István szerint ennél az esetnél a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon.


De Frank Lampard a 2010-es dél-afrikai-világbajnokságon, Németország ellen szerzett találatával is másképp alakulhatott volna a mérkőzés - ha a Larrionda játékvezetőnek sólyomszeme van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.