Kézilabda-Eb: a halál vagy a bravúr ötven órája

Válogatottunk két napon belül megütközik két legrettegettebb ellenfelével, Dániával és Norvégiával.

Ch. Gáll András
2014. 12. 15. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi tíz női kézilabda Európa-bajnokságból ötöt nyertek a norvégok, hármat a dánok. A legutóbbi öt olimpiai aranyon ugyanez a két náció osztozott. A 2004-es, magyarországi Európa-bajnokságon válogatottunk hat győzelem mellett két vereséget szenvedett: természetesen a két skandináv riválistól. Mindezek fényében válik különösen töménnyé a hét eleje, hiszen hétfőn 20.30-kor Dánia, szerdán ugyanekkor Norvégia lesz az ellenfél. Azaz előttünk a halál vagy a bravúr ötven órája.

A norvégokról előzetesen is tudtuk, hogy a világ legjobb kapusa, Lunde és a felkészülés hajrájában megsérült, addig remeklő átlövő, Sulland nélkül jönnek, ám egyelőre így is parádéznak. A két csapat közti sebességbeli különbség miatt velük szemben az a legreálisabb reményünk, hogy a szerdai találkozásra már biztos csoportelsők lesznek, így talán visszakapcsolnak takarék üzemmódra. Csakhogy ha a mieink hétfőn nyernek, két ponttal maradnak a norvégok mögött – joggal feltételezve, hogy ők elintézik a lengyeleket –, ezzel így vagy úgy, de fenyegetni fogják az elsőségüket. Kíméletre pedig ebben az esetben nem számíthatunk.

Egyébként is tanácsos inkább a dánokra koncentrálni. Egyrészt ők a hétfőre rendelt vetélytársak, másrészt verhetőbbnek tűnnek. Igaz, a középdöntő szombati nyitányán végül átrobogtak 28–19-cel a lengyeleken, de a 9–9-es félidő után ez kevésbé volt az ő érdemük, mint Kudlaczék előzmények nélküli összeomlása. Ha a ziccereit remekül kihasználó balszélsőt, Fiskert, és a csapatát lendületesen, de kiismerhetően mozgató irányítót, Kristiansent sikerül megállítani, az már fél győzelem. Amennyiben pedig egész lenne, az azt jelentené, hogy a dánok, a románok és a lengyelek a középdöntő záró napján, szerdán történtektől függetlenül mögöttünk maradnának.

Ez viszont már minimum 3. helyezéssel ér fel, ami megadja az 5–6. pozícióért a keresztbe játszás lehetőségét, az alapcél teljesítését.

A tét ráadásul bizonyos szempontból még ennél is nagyobb. Hogy miért, annak érzékeltetéséhez vissza kell mennünk egészen a sorsolásig. A két rendezőt ezúttal nem illette meg az a kedvezmény, hogy minden ellenfél ismeretében csoportot választhatott, csupán az, hogy egy másik kalapból kipécézhetett egy riválist a saját ágára. Nos, mi a 2. kalapból a dánokat jelöltük Debrecenbe. Hogy miért, arra ésszerű magyarázatot még senki sem adott.

Ám hétfőn a csapatunk adhat, egy győzelemmel. Vigyázat azonban, csak azzal. Különben a kérdés kérdés marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.