Ősi ellenfél: magyar–román kézitusa áldozatokkal

Az eddigi tíz Eb-n a hat találkozás mérlege öt magyar és egyetlen román győzelem. No meg hat szikrázó csata.

Ch. Gáll András
2014. 12. 13. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a magyarok és a románok egyaránt törzsgárdistának számítanak a világversenyeken, így a kontinenstornákon is, a közös emlékek – és azokkal együtt a sérelmek – száma évről vére gyarapszik. Ha a két évtizedes Eb-históriát lapozzuk fel, szinte csak a szépre kell emlékeznünk. Az 1994-es, németországi nyitányon már a csoportkörben szembekerült a két fél, a mieink akkor 24-16-ra taroltak. Négy évre rá, Hollandiában már az első játéknapon megadta az alaphangot a 28-24-es győzelem.

Örökre feledhetetlen diadal a 2000-es, romániai Eb-elődöntő, ahol a végletekig felheccelt hangulatban, Bukarestben kerekedtek felül lányaink 25-24-re. Amint azt múltidéző sorozatunkban is megénekeltük, a házigazdák minden megengedhető és megengedhetetlen eszközt bevetettek, Farkas Ágira például ziccer közben ráoltották a csarnok reflektorait.

Aztán lőn világosság, például 2004-ben is, amikor a mai helyszínen, Debrecenben sima 31-25-ös sikert regisztráltunk. Egyetlen Eb-vereségünk időpontja 2008, színhelye Macedónia, Szkopje, ahhoz a 21-27-hez, bevallhatjuk, nem volt sok közünk. Annál több a legutóbbi, 2012-es, újvidéki, második körös meccshez: a 25-19-es sikerünkből a most kismamaként szurkoló Görbicz Anita hat gólt vállalt, őt választották válogatottunk legjobbjává.

Aztán egy évre rá, megint Újvidéken, de már a világbajnokságon csapott össze a két fél, Görbicz még eggyel tovább ment, és egészen hétig jutott a góltermelésben, ám 21-17-re alulmaradtunk. Ha már a vb-knél tartunk, Németh András előző kapitányi korszaka legrangosabb mérkőzésére is a románok ellen vezette együttesünket, ám a 2005-ös szentpétervári vb elődöntőjében 26-24-re a vetélytárs nyert. Ezzel többéves kudarcszériáját szakította meg, és olyan ünneplést csapott, amilyet orosz sportcsarnokban még keveset láttak. A románokat akkor is Tadici mester dirigálta, tehát a kispadok közti, régi ismeretség is fokozhatja a szombat esti lázat Debrecenben.

Végül, bátorításként következzen a két legfrissebb emlék: idén augusztusban, Kecskeméten 33-23-as, októberben, Debrecenben 28-22-es magyar sikert jegyeztünk fel. Most nemhogy tízet, hatot sem kellene közé tenni, érvényesnek tekintjük a sportági szentenciát: napjaink kézilabdázásában az egygólos különbség biztos, a kettő már fölényes győzelem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.