Djokovic történelmet írt az Australian Openen

A szerb teniszező a modern éra első férfijátékosa, aki ötször diadalmaskodott Melbourne-ben.

MNO
2015. 02. 01. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két 27 éves játékos – akik először 12 évesen csaptak össze – harmadszor találkozott az év első Grand Slam-tornájának döntőjében. Az egy héttel idősebb Djokovic a 2011-es és 2013-as fináléban is magabiztosan verte Murrayt.

A rendkívül magas színvonalú és hosszú labdameneteket hozó nyitószettben az alig rontó Djokovic 5:3-ra elhúzott, ám skót riválisa visszajött, és kiharcolta a rövidítést. A tie-breakben Murray 4–2-re vezetett, csakhogy ezután már csak egy pontot nyert, így a szerbé lett a 72 perces játszma.

A folytatásban két-két brék következett, majd 4:3-nál kisebb incidens zavarta meg a meccset: két néző beugrott a pályára, és a tribünről egy politikai transzparenst lógattak be. A közjáték nem zökkentette ki a feleket, ismét eljutottak a rövidítésig, melyben ezúttal Murray koncentrált jobban. Ez a játszma 80 percig tartott.

A harmadik szettben a brit 2:0-ra elhúzott, ám elbizonytalanodását kihasználva Djokovic – aki időnként lépni is alig bírt – megfordította az állást. Boris Becker tanítványa 5:3-nál kiszerválta a játszmát, és 3 óra 13 perc elteltével már ő volt előnyben.

A negyedik felvonásban már csak egy játékos volt a pályán, az Amelie Mauresmo által edzett Murray teljesen elfáradt, és gémet sem tudott nyerni.

Djokovic a modern éra első férfijátékosa, aki ötször diadalmaskodott a Melbourne Parkban, és pályafutása nyolcadik Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be.

Djokovic és Murray 24-szer találkozott egymással, párharcukban 16–8-ra a szerb vezet.

Eredmény:
férfi egyes, döntő:

Djokovic (szerb, 1.)–Murray (brit, 6.) 7:6 (7–5), 6:7 (4–7), 6:3, 6:0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.