Döbbenetes végjátékkal 30 év után magyar Eb-arany!

A prágai fedett pályás atlétikai Eb-n Márton Anita 19,23 méteres országos csúccsal megnyerte a súlylökést.

2015. 03. 07. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márton Anita a tavalyi zürichi szabadtéri Eb-n 19,04 méteres országos csúccsal bronzérmes lett – megdöntve Horváth Viktória 27 éves országos csúcsát –, kedden pedig a Magyar Atlétikai Szövetség sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Prágában is tizenkilenc méter körüli eredményt vár magától. Helyezésről nem tett említést. Úgy érkezett az Eb-re, hogy az idei európai ranglistán 18,60-nal a második helyen áll a kerek tizenkilenc méterig jutó fehérorosz Julija Leancsuk mögött, és a csütörtöki selejtezőt – ahol 17,85 volt a szint a döntőhöz – mindketten gyorsan letudták. Márton elsőre 18,44-ig lökte a vasgolyóbist, ennél messzebbre senki sem tudta, Leancsuk 18,33-mal sorolt be mögé. (Más nem is érte el a tizennyolc métert.) S versenyzőnk ezután az Európai Atlétikai Szövetség honlapján kibökte, amit itthon nem vert nagy dobra: „Az aranyéremért jöttem, emellett szeretném megjavítani a 19,20 méteres magyar csúcsot is.”

Azt a csúcsot, amely tehát erősebb, mint a szabadtéri, és Horváth Viktória majdnem napra pontosan huszonhat éve, 1989. március 8-én állította fel. Márton Anita ekkor már majdnem két hónapos volt.

A szombati női súlylökődöntő előtt kis múltidézést tarthattunk: az eddigi fedett pályás Európa-bajnokságokon a magyar versenyzők tíz aranyérmet szereztek, de legutóbb 1985-ben, Pireuszban volt győztesünk. Igaz, akkor kettő is, hiszen a férfi 60 méteres gátfutást Bakos György nyerte, a távolugrást pedig Pálóczi Gyula, Szalma László előtt. A legutóbbi érmünk sem mostanában született: 2002-ben, Bécsben Győrffy Dóra második lett női magasugrásban.

Márton Anita a döntőt úgy kezdte, hogy rögvest jelezte, helyet kér a magyar atlétika sikerkrónikájában. Az első sorozat után ő vezetett 18,05 méteres lökésével, a második kísérletével pedig 18,39-re javított. Leancsuk 17,90-nel követte a második helyen, a harmadik sorozatban azonban a fehérorosz 18,60-nal átvette a vezetést. Márton válasza 18,56 méter lett. A Békéscsabai AC versenyzője negyedikre 18,29-et lökött, és ebben a sorozatban egyedül neki volt érvényes a kísérlete. Úgy tűnt, hogy az ezüstérmét nem veszélyeztetik – a harmadik helyen a bolgár Radoszlava Mavrodieva 17,83-ral következett –, de persze a cél az arany volt.

Márton Anita azonban az ötödik sorozatban sem került közelebb hozzá, 18,43-ig jutott, majd utána Leancsuk is centire ennyit dobott. A hatodik sorozatban aztán nem hittünk a szemünknek: versenyzőnk 19,23 méterre lökte a súlygolyót, és Európa-bajnok lett; a földbegyökerezett Leancsuk utolsóra csak 18,47-et ért el. Márton Anita produkciója után egyelőre még kapkodjuk a levegőt és lengetjük a kalapunkat!

„El sem hiszem, teljesen le vagyok döbbenve, hogyan tudtam ilyen sokat javítani az eddigi legjobb eredményemen! A dobókör és minden egyéb körülmény tökéletes volt, éreztem a támogatást, köszönöm mindenkinek. Hatalmas élmény itt lenni most Prágában, soha sem felejtem el, hogy egy ilyen nagy érmet nyertem Magyarországnak” - nyilatkozta az Európai Atlétikai Szövetség honlapján az Eb előtt fedett pályán tavalyról 18,63 méteres egyéni csúccsal rendelkező Márton Anita.

Nem sokkal később Balássy László, a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársa a helyszínen videóinterjút készített az újdonsült Európa-bajnoknővel, íme:


Az Európa-bajnokság szombati napján még egy döntősünk volt, Szabó Barbara, aki női magasugrásban még pénteken a selejtezőből 191 centivel holtversenyben a 8–9. helyen csúszott be a döntőbe. Göteborgban készülő versenyzőnk két hete a SYMA-csarnokban 193-mal nyerte meg a magyar bajnokságot, ezzel egyéni csúcsot javított, s azt mondta, hogy az Eb-n 195-öt szeretne ugrani. Nos, a döntőben a 180 centit és a 185-öt elsőre vitte, a 190-re tett lécet viszont háromszor leverte, így 185-tel zárt, és holtversenyben nyolcadik lett. A többiek sem csipkedték magukat, az olasz Alessia Trost és az orosz Marija Kucsnyina ugyancsak holtversenyben 197 centivel győzött, 194-gyel pedig már Eb-bronzot lehetett szerezni.

A női 60 méteres síkfutás selejtezőjében Nguyen Anasztázia 7,33, Kaptur Éva 7,46 másodperces idővel egyaránt ötödik lett előfutamában, és Nguyen időeredményével továbbjutott a vasárnapi középdöntőbe, a legjobb húszba. Férfi 1500 méteren Kazi Tamás futamában nagy hajrával feljött a harmadik helyre, 3:48,08 perc alatt ért célba, de a lassú iram miatt innen csak az első kettő ment tovább a döntőbe, ahol kilencen állhatnak rajthoz.

A férfi 60 méter selejtezőjében az Eb-re menedzselési szándékkal kihozott Sipos János 6,73 másodperccel előfutamában hatodik helyen végezve éppen lemaradt a még továbbjutást jelentő 24. helyről, mert 6,72-vel tovább lehetett menni A szolnoki sprinter egyéni csúcsa amúgy éppen 6,72, vagyis ezt kétségkívül megközelítette, nem érheti szemrehányás. A férfi magasugrás selejtezőjében a 21 éves Bakosi Péter 214 centivel holtversenyben 25. lett a huszonhét induló között, fedett pályán neki 220 cm a legjobbja, de itt ennyivel sem lehetett volna labdába rúgni.

Még pénteken női ötpróbában Zsivoczky-Farkas Györgyi a hatodik, férfi 60 méter gáton Baji Balázs a hetedik  helyen végzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.