Gyurta Dániel budapesti olimpiáról álmodik

Szerinte kétség sem férhet hozzá: Budapest képes lenne mindent igényt kielégítő olimpiát rendezni 2024-ben.

FT
2015. 03. 07. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

London olimpiai bajnok úszója a medencében rengeteg dicsőséget szerzett már Magyarországnak, és az Olimpiai Védnöki Testület (OVT) tagjaként arról sem mondott le, hogy a következő nemzedék akár egy budapesti olimpián is megméresse magát. „Szilágyi Áron a napokban arról nyilatkozott, hogy talán még ő is indulna egy esetleges budapesti olimpián 2024-ben. Ha reálisan nézzük, nálam erre 35 évesen nem lesz esély, de kötelességemnek érzem, hogy az ügy mellé álljak. Álomszerű lenne a budapesti olimpia” – fogalmazott a Mob.hunak.

„Ha elnyernénk a rendezési jogot 2017 őszén, egészen biztos vagyok benne, hogy már aznap minden második magyar fiatal azon kezdené el törni a fejét, hogyan lehetne részese a világ legnagyobb sporteseményének. Az ország egy csapásra az olimpia lázában égne, évtizedekig profitálna belőle a magyar sport” – nyilatkozta.

Gyurta Dániel kiemelte, Budapest és Magyarország eddig akárhány számottevő sporteseményt megrendezett, pozitív volt a nemzetközi visszhang, aminek súlyát nem szabad alábecsülni: „A riválisaink között ott lehet Berlin, amely tavaly úszó-Európa-bajnokságnak adott otthont. A társaimmal együtt rengeteg szervezési hiányosságot tapasztaltunk, olyanokat, amelyeket idehaza soha. Márpedig azt senki se gondolja, hogy ennek híre nem jut el a döntéshozókhoz.”

A háromszoros világbajnok az OVT tagjaként mélyebben is belemerült az Agenda 2020-ba, amelyről úgy véli: mintha hazánkra szabták volna. „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is belátta, nem tartható, hogy gigavárosok kiváltsága legyen az olimpiarendezés. A decemberi reformok lehetővé teszik, hogy pénzügyi szempontból is jól járjon a házigazda. A részletekről ellenben akkor érdemes beszélni, ha májusban napvilágot látott a megvalósíthatósági tanulmány aktualizálása” – fogalmazott.

A sportoló maga is feladatának tekinti, hogy minél többekkel megismertesse, milyen lehetőségek rejlenek egy olimpia megrendezésében: „Nagyon sok ismerősömmel, barátommal megvitattam már a témát, és elmondásuk szerint számos olyan érvet, tényt hallottak tőlem, amely más megvilágításba helyezte számukra az ügyet. Fontosnak tartom, hogy mindenkihez eljussanak a megfelelő információk, csak azok birtokában lehet felelős döntést hozni.”

Boston és Róma már jelezte pályázási szándékát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, és rövidesen eldől, hogy a német bizottság Berlint vagy Hamburgot indítja-e a versenyben. Az érdeklődők szeptember közepéig tehetnek szándéknyilatkozatot a NOB-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.