Iszonyatos csapást mértünk Romániára Bukarestben

Pedig nem tét nélkül ugrott a Dinamo-stadion árnyékában felhúzott uszoda medencéjébe Benedek Tibor serege. Elbírta a nyomást.

2015. 03. 17. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult zökkenőmentesen a Bukarest új uszodájában rendezett Világliga-selejtező, és még tétje is volt számunkra. A kommandósok erdejében megkezdődött 4×8 percet Tiberiu Negrean gólja nyitotta, de Varga Dénes és Erdélyi Balázs is hiába volt pontos, 2–2-vel úsztak vissza a felek az alapvonalra. Pedig ekkor már jól tudtuk, muszáj lenne ez a 3 pont, ugyanis a görögök biztos esélyesei a szlovákok elleni másik csoportmeccsnek, ez pedig még csoportelső helyünket is veszélyeztette.

A második negyedben aztán beindult a Benedek-féle „fekete sereg” hengere. 8 perc alatt öt vendéggól esett úgy, hogy egyetlen román válasz érkezett a záporra. A mérkőzés eme terminusában a védekezés makulátlanul működött (nem úgy, mint a legutóbbi, Szlovákia elleni mérkőzésen, amit alig nyertünk, csak 13–12-re ), elöl pedig Vámos Márton maradt rendszeresen őrizetlenül a jobb oldalon.

Azért szerencsére nem kell egyetlen játékos nyakába tennie a románoknak a magyar csapat fölényét, ugyanis a találkozó végéig nem kevesebb, mint 8 magyar mezőnyjátékos volt eredményes, közülük is Erdélyi Balázs és Vámos Márton 3-3-szor, Hosnyánszky Norbert 2-szer.

A románok számára nem volt ez egy vidám délután, a szomszédban küszködő futballcsapat, a Dinamo ugyanekkor simán kikapott a Concordia Chiajnától.

Benedek Tibor csapata ezzel 15 pontos és őrzi vezető helyét a Világliga-selejtező A jelű kvartettjében.

IV. NEGYED

8. perc: Nagy Viktor hihetetlenül véd. A duda megszólal, ki tudja miért. Az utolsó perc jön. Ostrom alatt a 10 gólos különbség. De marad a kilenc, 14–5-re, nagyon magabiztosan, helyenként demoralizálóan játszott a magyar férfivízilabda-válogatott bukaresti Világliga-selejtezőjén.

7. perc: Benedek Tibor időt kér a 10 gólos különbség kialakításáért. A román kezektől most csak kapufára telik. Emberelőnybe kerülünk gyorsan, de Angyal figyelmetlen a centerpassz alkalmával.

6. perc: Erdélyi Balázs meglövi a meccs gólját a felhők közül 5–14!

5. perc: Hosnyánszky Norbertre jön ki a gyorsítós figura, 5–12. A perc végére még jut egy magyar emberelőnyös gól, Hosi tálal Erdélyi Balázshoz, aki kegyetlenül pattint. 5–13.

4. perc: Gheorghe használja ki, hogy Német Toni ütése után emberelőnybe kerül Románia. 5–11.

3. perc: Cserélnek a románok, közben megy az idő, ezért a román kapitány időt kér, hogy legalább felérjenek a magyar kapuig

2. perc: Vámos Márton a fő haszonélvezője Nagy Viktor védésének. Ahogy hozzá kerül a labda, és látja, nincs rá védő, a kapus szeme közé lövi a 11. magyar gólt. 4–11.

1. perc: Negrean megelőzi Vámos Mártont, talán víz alá is viszi a labdát ráúszásnál Hátul Varga Dénes blokkol. Elöl pedig a messzeségből lő kapufát pár másodperccel később.

III. NEGYED

A második és a harmadik negyedben parádés védekezést mutatott be a magyar válogatott, összesen kétszer kellett a hálójába nyúlnia Nagy Viktornak. Hat góllal vezetünk az új bukaresti uszodában, a szomszédos stadionból is csak rossz hírek érkeznek. A kommandósok jelenléte viszont aligha indokolt.

8. perc: Jöjjön az utolsó perc! Az időkérés után gyorsan elrontjuk a bírók szerint, Nagy Viktornak pedig azonnal védenie is kell. Az utolsó másodpercekre emberelőnybe kerülnek a hazaiak, de kapusunk a helyén van, és ezúttal a duda is megszólal. Igaz, késik egy kicsit. 4–10 az utolsó 8 perc előtt.

7. perc: Hosnyánszky Norbert kicsit nagyképűen, de szorongatott helyzetben egy svédcsavarra is elszánja magát. Szabálytalankodnak vele szemben, de abból sem jövünk ki jobban. Benedek Tibor időt kér. A Dinamo Bucuresti közben megkapja második gólját a szomszéd stadionban.

6. perc: Gólt kapunk Rég volt ilyen. 4–9. Aztán Varga Dénes oszt a falba egy passzt Hosnyánszky Norbertnak, aki visszateszi a 6-os különbséget. 4–10.

5. perc: Német Toni centerből cselesen pöccint, kapufa.

4. perc: Szegény románok Egész egyszerűen Nagy Viktor kapus szedi le a passzt egy emberelőnyös támadásnál. Elöl most belefér egy nagy figyelmetlenség is, ziccerhiba formájában.

3. perc: Salamon Ferenc most elöl remekel, 3–9! Román időkérés.

2. perc: Salamon Ferenc kiválóan leolvas egy román lövést, emberhátrányban maradunk megint kapott gól nélkül. Bravó!

1. perc: A hagyományok szerint – pontatlan magyar támadással kezdődik a negyed. Aztán helyreáll a rend, Manhercz Krisztián bal egyes pozícióból 8–3-ra alakítja az állást.

II. NEGYED

A második negyed igazi magyaros vízilabdát hozott, beindult a magyar henger, Vámos Márton a hátára vette a válogatottat. Jól használjuk ki az emberelőnyöket. Úgy tűnik, nem lesz nagy fordulat a mérkőzésen, de szép magyar gólokért azért szoríthatunk. Hátra azért ne dőljünk, Szlovákia ellen majdnem ráfáztunk a 4. selejtezőfordulóban, amikor csak 13–12-re győztünk. A mérkőzés szomszédságában a Dinamo Bucuresti vesztésre áll a Concordia Chiajna ellen. Nem egy jó nap ez a románoknak A félidőben 3–7, vezetünk. A Vlv.hu tudósítása szerint rengeteg kommandós van az uszodában.

8. perc: Német Toni jön hátrébb a védőtől, gólt lő (3–6), majd labdaszerzés után Erdélyi Balázs is betalál! 3–7. Már 5–1 a negyedben!

7. perc: Vámos Márton kanyarodik vissza, üresen hagyják, belövi! 2–5! A gólszerző pihenhet, kiállítják, Cosmin Radu pedig gólra váltja az előnyt. 3–5.

6. perc: Emberhátrányban véd megint Nagy Viktor! Elöl Hárai Balázst majdnem megfojtják, de centerből gólt lő, belefújnak Kisvártatva a kapkodó románok kezéről Nagy Viktoréba kerül a labda.

5. perc: Végre kapunk egy emberelőnyt, csak bátrabban kell előre Vámos Márton gólt szerez, 2-vel megyünk! 2–4.

4. perc: Benedek Tibor időkérése után folytatódhat a játék.

3. perc: Elöl Varga Dénes lő kapufát. Az ellentámadás után Manhercz és Decker oldja meg hátul, de hiába úszunk fel villámgyorsan, román kontra jön, Német Toni volt a vétkes, az orosz és a francia bíró egyaránt észrevette.

2. perc: Angyalt kiállítják, Nagy Viktor iszonyatosan nagyot véd.

1. perc: Megvan ráúszásnál a labda, Német Toni harcol ki emberelőnyt. Egy folyamatosan gyorsított támadás végén Varga Dániel szerzi meg a magyar válogatott vezető gólját. 2–3.

I. NEGYED

Tapogatóznak a felek az új bukaresti uszodában, támadásban egyelőre sok a pontatlanság magyar oldalon, a hazaiak viszont bátrak és eredményesek is. 2–2 az állás.

8. perc: 5 másodperccel a negyed vége előtt eltotojázunk egy támadást. Az uszodában sok a technikai bonyodalom. Az óra nem működik rendesen, az új uszodában pedig a negyed végén nem szólalt meg a dudaszó. Sebaj.

6. perc: Ügyetlenül ellóbálnak egy emberelőnyös támadást a hazaiak, jöhetünk! Varga Dénes nem lő eléggé a sarokra. Alexandru Ghiban viszont pontosan céloz úgy, hogy oda sem néz Szép gól, 2–2.

5. perc: A kivédekezett hátrány után mi kerülünk előnybe, Benedek Tibor azonnal időt kér. A kezeken megszárad a labda, Erdélyi Balázs a befejezőember, 1–2!

4. perc: Nagy Viktor szedi ki a rövid felsőből emberhátrányban

Román időkérés.

3. perc: Erdélyi Balázs védekezik jól, majd gyors indítás után Varga Dénes tisztán kapja a labdát, egyenlő! 1–1. A román támadás után Manhercz Krisztián szerez labdát.

2. perc: Varga Dániel kényszerül messziről lőni, szorosan védekeznek a fehér sapkás románok. Nincs gól. Deckert ki is küldik. A román emberelőnyt Tiberiu Negrean használja ki, 1–0.

1. perc: Miénk az első ráúszás, Varga Dénes emberelőnyből fölé puffant. A túloldalon román kapufa, Nagy Viktor megköszönheti a kapufának.

0. perc: korábbi Világliga-összecsapásunkon 20–10-re nyertünk a román tinigárda ellen, azóta Románia csapata alaposan megerősödött. Lehetséges, hogy a meccs folyamán nő majd meg a szurkolótábor lélekszáma, ugyanis a szomszédos DInamo-stadionban hamarosan véget ér a futballcsapat mérkőzése.

Bukarestbe utazott a magyar férfivízilabda-válogatott, hogy megmérkőzzön Romániával a Világliga selejtezőkörében. A mérkőzés tétje a presztízsen túl az, hogy megerősítjük-e csoportelső helyünket (12 pont) a görögökkel (9 pont) szemben a Világliga A jelű négyesében, ahol a három nevezett egyleten kívül még a legtöbbször gyengécske Szlovákia szerepel (azért ne feledjük, legutóbb Szlovákiában csak 13–12-re nyert a magyar csapat). Mai ellenfelünknek 2, északi szomszédunknak 1 pontja van, a mérkőzést percről percre követjük az MNO-n! Tartsanak velünk!

A magyar csapat
Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Angyal Dániel, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Manhercz Krisztián, Német Toni, Salamon Ferenc, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton (mezőnyjátékosok)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.