Itt volna már az ideje a magyar Eb-éremnek!

Kihirdették a prágai fedett pályás Eb-re utazó csapatot, és köszöntötték a tavalyi esztendő legjobbjait.

2015. 03. 03. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A 2014-es esztendőt a magyar atlétika történetének egyik legsikeresebb évének tekinthetjük az eredményességet nézve – jelentette ki elöljáróban a Magyar Sport Házában megtartott összejövetelen Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. – Örvendetes, hogy 2013-ban is hasonló volt a helyzet, akkor azt mondtam, hogy ezt nehéz lesz felülmúlni, és most sem mondhatok mást. Ezzel együtt 2015-nek is nagy reményekkel vágtunk neki. Az idei versenynaptárban tizenkét olyan esemény szerepel, ami számunkra kiemelten fontos. S ezen a listán nemcsak nemzetközi versenyek szerepelnek, hanem hazaiak is, hiszen tavaly életre hívtuk a csapatbajnokságot, elindult a hazai Szuperliga, és úgy gondolom, hogy a magyar bajnokság is kezdi visszanyeri a 60-as, 70-es, 80-as évekbeli presztízsét. Az első nagy megmérettetés pedig máris itt van előttünk, a Prágában csütörtökön kezdődő fedett pályás Európa-bajnokság, amelyre az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb, tizenkét fős csapattal utazunk, és vérmes, érmes reményekkel.

Spiriev Attila, a MASZ sportigazgatója emlékeztetett rá, hogy legutóbb 2002-ben született magyar érem fedett pályás Eb-n, akkor Bécsben Győrffy Dóra magasugrásban a második helyen zárt. Aranyunk legutóbb 1985-ben, Athénban lett, de ott kettő is, a férfiaknál 60 méter gáton Bakos György, távolugrásban Pálóczi Gyula győzött. Az eddigi tíz aranyérmünk hat versenyző nevéhez fűződik: Major István magasugrásban háromszor diadalmaskodott, Szalma László távolugrásban kétszer, Bakosi Béla hármasugrásban szintén kétszer, s az említett Bakos és Pálóczi mellett még Mátay Andrea magasugrásban végzett az első helyen.

– Az előttünk álló Eb-re hosszú idő után úgy utazhat a magyar csapat, hogy nem is titkoltan éremért megyünk. A tavalyi szabadtéri Európa-bajnokságon bronzérmes Márton Anita (nyitóképünkön) a női súlylökés idei európai ranglistáján a második helyen áll, a Zürichben a dobogóról ezredekkel lemaradt Baji Balázs pedig 60 méter gáton az ötödik – mondta el Spiriev Attila.

Meg kell említeni, hogy a női ötpróba európai top listáján Zsivoczky-Farkas Györgyi a harmadik, de a versenyszáma meghívásos, alapvetően a tavalyi eredmények voltak a mérvadóak, és jó néhány sztárnak még nincs idei eredménye. S a Honvéd atlétanőjét az éremesélyesek közé ne soroljuk be.

Az Eb-csapat.
Férfiak: Sipos János (60 m, Szolnoki MÁV), Kazi Tamás (1500 m, Debreceni SC), Baji Balázs (60 m gát, Békéscsabai AC), Kiss Dániel (60 m gát, Ikarus BSE), Szűcs Valdó (60 m gát, Zalaszám-ZAC), Bakosi Péter (magasugrás, Nyíregyházi SC).
Nők: Nguyen Anasztázia (60 m, Bp. Honvéd), Kaptur Éva (60 m, Gödöllői EAC), Szabó Barbara (magasugrás, UTE), Márton Anita (súlylökés, Békéscsabai AC), Zsivoczky-Farkas Györgyi (ötpróba, Bp. Honvéd), Krizsán Xénia (ötpróba, Bp. Honvéd).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.