Magyar Zoltán lett a nemzet sportolója

A kétszeres olimpiai bajnok tornászt választották az exkluzív társaság új, tizenkettedik tagjának az elhunyt Buzánszky Jenő helyére.

VZ
2015. 03. 11. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzet sportolóit tömörítő exkluzív társaságban Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat legendás hátvédjének január 11-ei halálával üresedett meg egy hely.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy tagja lehetek ennek az illusztris társaságnak – mondta a Mob.hunak Magyar Zoltán. – Legendás bajnokok fogadnak maguk közé, ráadásul legfiatalabbként, ezzel elismerve a múltamat és a jelenemet. Köszönöm nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem.”

„Többkörös szavazás végén esett a választás Magyar Zoltánra – árulta el a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának Szabó Bence főtitkár, aki jelen volt a Magyar Sport Házában tartott voksoláson. – A döntésnek, melyről én értesíthettem elsőként Zolit, nemcsak azért örülök, mert óriási tornász volt, hanem mert a MOB alelnökeként is hihetetlenül értékes munkát végez. Úgy versenyzőként, mint sportvezetőként példakép, méltó lesz a címre.”

A Mob.hu cikkében kiemelte, hogy Magyar Zoltán a hetvenes évek leghíresebb, egyben legnépszerűbb magyar sportolója, a lólengés újító világklasszisa volt. A Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő vándor elemet ő mutatta be először a világon. Ötkarikás címeit 1976-ban Montréalban és 1980-ban Moszkvában nyerte, hivatalos világversenyen lólengésben nem talált legyőzőre. Világ- és Európa-bajnokságokon három-három aranyat gyűjtött, s harmincöt magyar bajnokságot nyert.

A 61 éves sportember, aki a Ferencváros örökös bajnoka, az Olimpiai Védnöki Testület tagjaként elkötelezett híve a budapesti olimpia ügyének.

A Nemzet Sportolója címet az a személy nyerheti el, aki a hatvanadik életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

A nemzet sportolói jelenleg: Balczó András, Földi Imre, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Welter Györgyné Ivánkay Mária. Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.