Meg sem kezdődik az Eb, de sokaknak már vége lesz

A férfi és a női súlylökés, valamint a férfi távolugrás selejtezőjét már ma lebonyolítják Prágában.

2015. 03. 05. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programot 16.30-kor nyitó női súlylökésben rögtön akad magyar induló, de Márton Anita számára remélhetőleg csak könnyed átmozgatást jelent a kvalifikáció, tekintettel arra, hogy a szám egyik éremesélyese. „A felkészülésem jól sikerült, a sérülések elkerültek, és úgy érzem, hogy a formám is rendben van. Ha kijön a lépés, akkor tizenkilenc méter körüli, akár e feletti eredményt is elérhetek” – mondja a tavalyi zürichi szabadtéri Eb-n bronzérmes versenyzőnk, aki jelenleg 18,6 méterrel második az idei európai ranglistán a kerek tizenkilenc méterrel éllovas fehérorosz Julija Leancsuk mögött. A döntőt szombaton este rendezik meg, ám abba egyelőre ne gondoljunk bele, hogy a 19 méter feletti eredmény mire lenne elég.

Baji Balázs pénteken versenyez, 60 méter gáton szokás szerint a selejtezőt, a középdöntőt és a döntőt is egy napon rendezik. A Békéscsabai AC gátasának – amúgy Márton Anita is a viharsarkiakat képviseli – ugyancsak ott a helye a fináléban. „Én is jó formában érzem magam, az edzéseredményeimben – ami persze nem ugyanaz, mint a versenyeredmény – sorra javítottam az egyéni csúcsomat. Bízom abban, hogy az utóbbi években mutatott jó versenyzői kvalitásomnak megfelelően tudok szerepelni, és akkor meglehet az érem. A selejtezőben még spórolhatok az energiámmal, a középdöntőben azonban mindent bele kell adnom. Két éve visszafogtam magam a végén, és emiatt kerültem a nyolcas pályára a fináléban. Bár ha azt nézem, hogy tavaly az Eb-döntőben középen futottam, és ott elég komoly kézitusa alakult ki, nem is mindig rossz a szélső pálya – véli az európai ranglistán ötödik Baji Balázs, aki Zürichben 110 gáton úgy lett negyedik, hogy célfotóval, ezredekkel maradt le a dobogóról.

Döntőbe kerülhet még női magasugrásban az idei ob-n 193 centiméterrel egyéni csúcsot jegyző Szabó Barbara, férfi 1500-on Kazi Tamás, a meghívásos női ötpróbában Zsivoczky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia pedig bizonyíthatja, hogy nem „rossz helyre” postázták a meghívót.

A magyar Eb-csapat.
Férfiak: Sipos János (60 m), Kazi Tamás (1500 m), Baji Balázs, Kiss Dániel, Szűcs Valdó (mind 60 m gát), Bakosi Péter (magasugrás).
Nők: Nguyen Anasztázia, Kaptur Éva (mindkettő 60 m), Szabó Barbara (magasugrás), Márton Anita (súlylökés), Zsivoczky-Farkas Györgyi, Krizsán Xénia (mindkettő ötpróba).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.